office@ajutorfinanciar.ro

UE investește în ”TEMELIA economiei”: 43 de miliarde pentru producția de microcipuri. Șansele României să prindă o ”felie”

By: ajutorfinanciar0 comments

Criza semiconductorilor
Criza semiconductorilor

Lipsa microcipurilor/semiconductorilor limitează producția de echipamente electronice, de la smartphone-uri, la mașini.

Comisia Europeană a elaborat un plan pentru Legea europeană a cipurilor pentru a depăși criza cu producția de cipuri pentru tehnologie, relatează The Guardian.

Planul anunțat, în valoare de 43 de miliarde de euro (48 de miliarde de dolari) va contribui la scăderea dependenței de producătorii asiatici pentru semiconductorii de înaltă tehnologie.

Președinta Comisiei , Ursula von der Leyen, a declarat că noua lege privind microcipurile va atrage în plus  13 miliarde de euro de investiții publice și private până în 2030 pentru dezvoltarea industriei semiconductorilor.

„Chipurile sunt în centrul cursei tehnologice globale. Ele sunt, desigur, și fundamentul economiei moderne”, a mai declarat șefa Comisiei.

Anterior, UE plănuia să aloce 30 de miliarde de euro pentru dezvoltarea acestei industrii din fondurile NextGenerationEU, Horizon Europe și bugetele naționale. 

Totuși, Planul mai are nevoie de sprijinul Parlamentului UE și al statelor membre, notează publicația britanică.

Ce se vrea prin decizia UE

Penuria globală de semiconductori a forțat închiderea fabricilor din mai toate sectoarele economice, recuoaște Comisia. Acest lucru a făcut mai evidentă dependența extremă a Europei de un număr foarte limitat de actori, cum sunt țări din Asia de Sud Est (în special China), într-un context geopolitic complex. 

Ursula von der Leyen a venit cu o nouă viziune, care ar trebui să ducă la dezvoltarea unui ecosistem european de cipuri de ultimă generație. Acesta va include producția, dar și capacitati de cercetare, proiectare și testare.

Măsurile oficialilor europeni a fost determinată de criza globală cu producția și furnizarea de componente pentru echipamente.

Această criză, potrivit publicației citate, ar putea persista în acest an, deși guvernele și companiile se străduiesc să o depășească. Lipsa cipurilor limitează în continuare producția de echipamente diverse – de la smartphone-uri la mașini.

Von der Leyen a mai spus că setul de măsuri, care se regăsesc în ”European Chips Act” ar lega cercetarea, proiectarea și testarea și va coordona investițiile UE și cele naționale. Planul pune în comun fonduri publice și private și permite ajutorul de stat pentru a demara investițiile masive.

România se mișcă lent 

România ar putea fi un producător în domeniul semiconductorilor, spune ministrul Economiei, dar recunoaște că statul român se mișcă lent. ”România trebuie să-și declare, mai întâi, disponibilitatea în a face parte din astfel de proiecte”, este de părere Florin Spătaru.

Oficialul arată că au fost făcuți câțiva pași în acest sens, dar că țara noastră trebuie să se focalizeze pe reducerea decalajelor.

Related post

Leave A Comment