office@ajutorfinanciar.ro

Rusia interzice băncilor să mai publice bilanțurile financiare, după sancțiunile impuse de Europa

By: ajutorfinanciar0 comments

Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Banca Centrală a Rusiei le-a spus duminică băncilor comerciale să nu mai publice bilanţurile financiare, din cauza sancţiunilor impuse de statele occidentale după invadarea Ucrainei, care ameninţă să afecteze sectorul bancar şi economiile populaţiei, transmite AFP.

O serie de mari bănci ruseşti au fost decuplate de la sistemul interbancar internaţional Swift, ceea ce le limitează capacitatea de a derula tranzacţii cu străinătatea. La rândul său, rubla rusească s-a prăbuşit iar autorităţile de la Moscova au introdus restricţii cu privire la cumpărarea de valută pentru a susţine rubla.

„Banca Rusiei a luat decizia să limiteze, temporar, volumul publicării bilanţurilor de către instituţiile de credit pe site-urile lor şi pe cel al Băncii Rusiei”, a anunţat aceasta din urmă. „Vrem să limităm riscurile pentru organizaţiile de credit din cauza sancţiunilor ţărilor occidentale”, a adăugat Banca Rusiei.

În continuare, băncile comerciale ruseşti vor trebui să transmită bilanţurile contabile către Banca Centrală dar acestea nu vor mai fi date publicităţii.

Autorităţile ruse îşi înmulţesc măsurile pentru a limita fuga capitalurilor şi a împiedica apariţia unei sentiment de panică în rândul populaţiei, dacă băncile ar ajunge în situaţia în care nu dispun de lichidităţi. Numeroşi ruşi şi-au retras economiile din conturile bancare, aşa cum arată cozile lungi de la ghişeele băncilor şi ATM-uri, într-o ţară care este obişnuită cu crizele economice şi financiare, relatează Agerpres. 

Planul Marii Britanii împotriva Rusiei

În afara sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană, Marea Britanie gândește un plan de acțiuni propriu împotriva Rusiei

Premierul britanic, Boris Johnson, va prezenta un „plan de acţiune” internaţional pentru a face „să eşueze” invazia rusă a Ucrainei şi îşi va intensifica întâlnirile diplomatice în acest scop săptămâna viitoare la Londra, au indicat sâmbătă surse apropiate premierului, notează AFP.

După un val „fără precedent” de sancţiuni occidentale împotriva intereselor Rusiei ca răspuns la ofensiva armată în Ucraina, Boris Johnson va lansa un apel comunităţii internaţionale la reînnoirea „efortului său concertat” împotriva Moscovei prin intermediul acestui „plan de acţiune în şase puncte”, pe care urmează să-l detalieze duminică, a precizat Downing Street într-un comunicat.

Preşedintele rus Vladimir „Putin trebuie să eşueze şi trebuie să ne asigurăm că eşuează în acest act de agresiune”, a declarat prim-ministrul în comunicat.

„Nu este suficient să ne exprimăm sprijinul pentru ordinea internaţională bazată pe reguli, trebuie să o apărăm împotriva unei tentative durabile de a rescrie regulile prin forţa militară”, a adăugat el.

În acest scop, Boris Johnson va avea o întrevedere luni la Downing Street, separat, apoi în cadrul unei întâlniri trilaterale, cu omologii săi canadieni, Justin Trudeau, şi cu olandez, Mark Rutte.

Related post

Leave A Comment