office@ajutorfinanciar.ro

România trebuie să dea 600 milioane de euro înapoi UE. Mircea Coşea: E crimă economică!

By: ajutorfinanciar0 comments

Sursa: Pixabay

Sursa: Pixabay

”La plecarea mea din funcţie aprobasem tot ce trimisese România. Ultimul proiect era o staţie de metrou la 1 mai, la Băneasa. Aceşti bani vor trebui returnaţi Comisiei Europene pentru că autorităţile Române se angajaseră să facă până în 2023. Eu aprobasem 600 de milioane de euro” a spus Corina Crețu în interviul DCNews.

„Deci ați aprobat un proiect de 600 de milioane de euro?”, a întrebat analistul politic Bogdan Chirieac.

„500 și ceva de milioane, pentru linia de metrou M6 se numește. Ar fi trebuit să se numească Tokyo, pe lângă Ikea, 6 stații de metrou cu 12 garnituri de tren achiziționate pe fonduri europene”, a început să enumere Corina Crețu, invitată în cadrul unui interviu DC News.

„Deci ne dădeau tot, numai să facem”, a afirmat Chirieac.

 

„Banii au fost și virați în bugetul României. Trebuie dați înapoi în 2023”, a continuat Crețu.

VEZI Linia de metrou Tokyo, din București, bugetată cu 600 de mil. de euro. Crețu: Vor trebui dați înapoi! – Chirieac: Nu răspunde nimeni?

Mircea Coşea, mesaj dur: E crimă economică! Arată incompetenţă şi iresponsabilitate

„Din punctul meu de vedere sunt două consecinţe care trebuie avute în vedere. Prima nu e neapărat legată de bani, ci ţine de incapacitatea guvernelor României de a folosi avantajele UE. Suntem o ţară membră, dar nu avem capacitatea să folosim avantajele acestei apartamenţe. Nu folosim avantajele pieţei unice, nu avem produse în top 10 pe piaţă, dar nici nu putem folosi avantajele de finanţare pe care UE ni le dă. Deci România nu e încă pregătită pentru a fi competitivă într-un sistem integrat.

Pericolul e foarte mare, pentru că UE este într-un stadiu de reaşezare, şi asta se dovedeşte prin Mecanismul European de Redresare şi Rezilienţă, prin care UE cere statelor membre să treacă la stadiul următor de dezvoltare, prin cele şase axe, dar mai ales prin axa verde şi cea digitală. România nu se aliniază la nivelul dorit de UE. Pericolul care este? Ne putem autoizola în UE. Nimeni nu ne vrea răul, din contră UE vrea să fim cât mai uniţi din punct de vedere al dezvoltării, dar noi ne autoizolăm, pentru că nu avem capacitate. Vom rămâne la un nivel inferior, nu vom intra în angrenajul de dezvoltare a UE.

Apoi, vorbim economic. A obţine bani de la UE şi a-i pierde e un lucru grav. A-i returna e crimă economică! Este o dovadă de subminare a economiei naţionale, deşi nu mai avem această noţiune în vocabularul românesc. CIneva îţi dă posibilitatea să faci ceva, dar nu numai că nu faci, mai şi dai banii înapoi. E o mare pierdere că nu ducem proiectele la finalizare. Nu neapărat că dăm banii înapoi, ci pentru că pierdem oportunităţi imense de investiţii. Arată incompetenţa şi iresponsabilitatea celor care se ocupă azi în România de fondurile europene şi de acordarea României la UE. Nu vorbesc doar de clasa politică, ci de cei implicaţi direct în această activitate”, a punctat profesorul Mircea Coşea.

Related post

Leave A Comment