office@ajutorfinanciar.ro

Rezerva de aur a României rămâne la Londra. Deputații au respins definitiv planul lui Dragnea

By: ajutorfinanciar0 comments

Fotografie de PublicDomainPictures pe Pixabay

Camera Deputaților a respins marți proiectul de lege iniţiat de Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae prin care Banca Națională a României (BNR) era obligată să repatrieze rezerva de aur aflată la Londra. Potrivit proiectului, BNR ar fi trebuit să aducă înapoi în țară aproximativ 91% din aurul depozitat în străinătate, adică aproape 56 de tone. Proiectul de lege a fost respins definitiv, Camera Deputaților fiind forul decizional în acest caz.

Pentru respingerea proiectului au votat 173 de deputaţi, iar 131 au votat în favoarea adoptării.

Votul a fost dat pe cererea de reexaminare a Legii pentru modificarea art. 30 din Legea nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, lege care are ca obiect de reglementare depozitarea întregii rezerve de aur a României în ţară şi introducerea unui termen de maxim 20 de zile pentru ca BNR să prezinte Parlamentului şi Guvernului un raport privind situaţia rezervelor internaţionale şi cauzele care au condus sau care pot conduce la o diminuare a rezervelor naţionale.

Propunerea legislativă a fost iniţiată de foştii parlamentari PSD Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae, iar pe 20 noiembrie 2019, preşedintele Klaus Iohannis a cerut reexaminarea acesteia.

Proiectul de lege a fost respins acum definitiv, după ce în legislatura precedentă parlamentarii îl adoptaseră.

Rezerva de aur, de peste 60 de tone, se află în prezent în Londra şi este administrată de Banca Naţională a României (BNR). Scopul său este de a ajuta România în cazul împrumuturilor externe, reprezentând o garanţie a credibilităţii ţării noastre.

Sursa afaceri.news

Related post

Leave A Comment