Ministrul Sănătății îi acuză pe foştii miniştri USR că au elaborat planul pentru banii europeni – PNRR-ul – cu doar două persoane care ar putea să fie în conflict de interese. În sesizare, Alexandru Rafila mai spune că a descoperit şi „deficienţe grave”, iar cei doi angajaţi din Ministerul Sănătăţii ar fi favorizat alte instituţii şi nu statul român.
„Ministerul Sănătăţii cere Corpului de Control al Premierului să verifice existența unui posibil conflict de interese. Mai exact, este vorba despre Andra Migiu, cea care a lucrat întâi la Banca Europeană de Investiţii, ulterior a venit secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, în timp ce ministerul era condus de Ioana Mihăilă, şi, ulterior, după ce a lucrat la PNRR, s-a angajat din nou la Banca Europeană de Investiţii, această instituţie fiind una dintre beneficiarele banilor care vor veni prin PNRR. Mai exact, BEI va primi 250 de milioane de euro, bani pentru asigurarea asistenței tehnice pentru înfiinţarea ANDIS, acea agenţie care să se ocupe cu dezvoltarea infrastructurii spitaliceşti. Cere ministrul Sănătăţii să vadă dacă acesta este un posibil conflict de interese.
În replică, Ioana Mihăilă, fostul ministru al Sănătăţii, susţine că Alexandru Rafila a cerut verificări și că această sesizare formulată nu face altceva decât să justifice întârzierile care urmează să aibă loc la implementarea PNRR. De altfel, şi Cristian Ghinea, fostul ministru USR al Fondurilor Europene, susţine că ceea ce îşi doreşte Alexandru Rafila este, de fapt, modificarea PNRR-ului, ceea ce ar putea conduce la faptul de a nu mai putea să construim cele 25 de spitale. Potrivit unui document intern, după ce a venit la Ministerul Sănătăţii, Alexandru Rafila a întrebat toate departamentele din subordinea ministerului dacă au lucrat la acest PNRR, dacă au fost consultaţi. 22 de structuri din subordinea Ministerului Sănătăţii, potrivit acestui document, susţin că nu au lucrat şi nu au văzut PNRR-ul”, a spus jurnalista Mădălina Mihalache, la Antena 3.
Alexandru Rafila a vorbit, recent, despre ceea ce a descoperit în PNRR, în emisiunea Sinteza Zilei, prezentată de Mihai Gâdea la Antena 3.
„Miniștrii de Finanțe, Muncii au ieșit în spațiul public și au făcut o serie de dezvăluiri cu privire la lucrurile pe care le-au găsit în PNRR. Dumneavoastră la Ministerul Sănătății – pentru că de pandemie am văzut cum s-au ocupat miniștrii Sănătății de la USR – ați găsit lucruri similare ca șoc cu privire la ce s-a negociat înainte de dumneavoastră?”, l-a întrebat Mihai Gâdea, marți seară, la Antena 3, pe ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
„Da, am găsit și noi destul de multe lucruri ciudate. În primul rând, nu am avut acces la documentele acestui program. Ceea ce a fost foarte ciudat pentru toată lumea care lucrează în Ministerul Sănătății este că niciun angajat din Ministerul Sănătății nu a lucrat sau nu a fost informat referitor la acest program. Pare destul de ciudat, nu? A fost lucrat pe persoană fizică, nu știu exact cum a fost lucrat. Acesta este un element”, a spus Alexandru Rafila, adăugând ulterior că „al doilea element este legat de faptul că, de multe ori, valoarea consultanței e mult mare decât valoarea obiectivului. Pot să vă dau un ordin de mărime. La Agenția Națională pentru Investiții în Sănătate, funcționarea agenției este finanțată cu 5 milioane euro și consultanța cu 25 milioane euro.”
„Nu cred că s-a auzit așa ceva în istorie”, a spus Mihai Gâdea.
„Așa a fost făcut programul. Nu pot să discut dacă e legal sau ilegal. Așa a fost semnat”, a subliniat Alexandru Rafila.