office@ajutorfinanciar.ro

RABURSAREA CREDITULUI

By: ajutorfinanciar0 comments

Rambursarea anticipata presupune achitarea unei parti din soldul creditului in avans astfel incat nu mai platiti dobanzile si comisioanele aferente acelor sume din principal, platite in avans.

Rambursarea anticipata poate fi partiala (se ramburseaza sume partiale, sau una sau mai multe rate lunare) sau totala (se ramburseaza creditul in intregime).

Cand trebuie facuta rambursarea anticipata?

Ideal este cat mai la inceputul creditului deoarece dobanzile si comisioanele se aplica la sold, care la inceput este cel mai mare.

Cum se face rambursarea anticipata?

Oricand este potrivita plata anticipata, insa pentru a fi siguri ca se se ramburseaza anticipat suma dorita iar aceasta sa se scada integral din principalul datorat, trebuie sa faceti acest lucru exact in ziua scadentei impreuna cu plata ratei. Astfel, banca va avea toate taxele si comisioanele platite iar, ce se va rambursa peste valoarea ratei lunare, va fi scazut direct din principalul creditului.

Pentru rambursarea anticipata imediat dupa scadenta (1-3 zile), banca va retine dobanda si comisioanele datorate din suma pe care dorim sa o rambursam anticipat, insa acestea vor fi mici (aplicabile doar pentru cele cateva zile scurse de la scadenta).

In cazul rambursarii totale, dupa achitarea ratei, soldul inscris pe scadentar va reprezenta exact suma ce trebuie platita bancii pentru a finaliza plata creditului.

Pentru ce sa optez, pentru scaderea ratei si mentinerea perioadei sau pentru mentinerea ratei si scaderea perioadei?

Este de preferat sa alegeti mentinerea ratei si scaderea perioadei de rambursat a creditului, astfel principalul dumneavoastra se va diminua mai repede, iar comisioanele si dobanzile platite bancii per totala vor fi mai mici

Rambursarea anticipata in 3 pasi

Pentru cei care doresc sa apeleze la aceasta modalitate de micsorare a datoriilor, analistii FinZoom.ro prezinta cativa pasi simpli de urmat:

Aflati ce valoare au dobanda si comisioanele calculate de la plata ultimei rate pana in ziua in care solicitati rambursarea anticipata.

Adunati suma care doriti sa vi se scada direct din sold (cat doriti sa rambursati anticipat) la valoarea spezelor (dobanda si comisioane) comunicate de banca.

Solicitati rambursarea anticipata a intregii sume (dobanda si comisioane + suma pe care dorim sa o rambursam in avans) si un nou scadentar.

Comisionul de rambursare anticipata la credite (cu sau fara garantii) este:

  • Pentru creditele cu dobanda variabila, 0 (zero) pe toata perioada creditului
  • Pentru creditele cu dobanda fixa si creditele cu dobanda fixa introductorie si apoi variabila, este:
  • 1% din creditul rambursat anticipat, daca perioada de timp dintre rambursarea anticipata si data expirarii dobanzii fixe este mai mare de un an,
  • 0,5% din creditul rambursat anticipat, daca perioada de timp dintre rambursarea anticipata si data expirarii dobanzii fixe este mai mica de un an.
  • 0 (zero) cand dobanda devine variabila.
  • Pentru creditele ipotecare acordate dupa 30 septembrie 2016, indiferent de tipul de dobanda, comisionul de rambursare anticipata este zero.

Atentie! Dobanda si comisioanele se platesc inainte de orice!

Din orice suma platita anticipat, banca trage mai intai suma aferenta dobanzilor si comisioanelor datorate pana in acel moment si abia dupa, va reduce soldul creditului.

Related post

Leave A Comment