Prețul gazului în Europa își reia creșterea, influențat fiind de cantitățile tot mai scăzute de gaze transportate prin conducta din Ucraina, ceea ce arată încă o dată dependența destul de ridicată a cotațiilor gazului de la nivel european și față de fluxurile de gaze pompate prin țara vecină.
Importatorii comandă mai mult gaz de la Gazprom. Creșterea transportului prin conducte de gaz devine vizibilă pe toată piața și duce la scăderea cotațiilor spot, drept urmare, gazul din Est este redus. După reducerea fluxului fizic, prețul crește din nou. Cercul se închide și totul începe de la capăt, notează publicația Interfax-Ucraina.
Pentru 7 februarie, cererea de pompare prin Ucraina a fost revizuită la 97,5 milioane de metri cubi. Potrivit GTS, operatorul de gaze al Ucrainei, pomparea gazului pentru data de 8 februarie este stabilită la nivelul de 84,7 milioane de metri cubi.
Prețul gazului a crescut la 980 de dolari per mia de metri cubi (cotații futures, cu scadența în martie pentru TTF), după care a scăzut până la 945 de dolari și a revenit la 960 de dolari per mia de metri cubi.
Gazoductul Yamal-Europa continuă să nu fie utilizat.
Trebuie spus că, în ianuarie 2022, tranzitul gazelor naturale prin sistemul ucrainean de transport al gazelor (GTS) a fost cu 57% mai mic decât în aceeași perioadă a anului 2021.
Tranzitul către Moldova a crescut cu 1,3%, până la 398 milioane de metri cubi, iar tranzitul către România a fost de 116 milioane de metri cubi (-24,6%). Tranzitul către Polonia a scăzut și acesta la 110 milioane de metri cubi (-66%).
Ca urmare, volumul mediu zilnic al transportului de gaze rusești prin teritoriul Ucrainei în ianuarie a scăzut cu 57%, până la 53,7 milioane de metri cubi.
Grupul controlat de statul rus a informat luni că în primele 15 zile din noul an a exportat o cantitate de 5,4 miliarde metri cubi spre pieţele sale principale, care includ cea mai mare parte a Europei, Turcia şi China. Această cantitate este echivalentă cu o medie de 360 de milioane metri cubi pe zi şi este cu aproape 18% mai mic comparativ cu media din luna trecută.
În paralel, producţia de gaze a Gazprom în prima jumătate a lunii ianuarie a ajuns la 23,1 miliarde metri cubi, sau 1,54 miliarde metri cubi pe zi, cel mai ridicat nivel de după 2014, arată calculele Bloomberg.