office@ajutorfinanciar.ro

Prețul energiei pe bursă în ianuarie, cu 250% mai mare decât anul trecut

By: ajutorfinanciar0 comments

Preţul energiei pe bursă în ianuarie, cu 250% mai mare decât anul trecut  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Prețul energiei electrice a crescut cu 250% față de aceeași lună a anului trecut. Valoarea totală a tranzacţiilor a fost de 2,6 miliarde de lei.

reţul energiei electrice pe piaţa spot a bursei OPCOM (Piaţa pentru Ziua Următoare – PZU) a avut o medie de 949 lei pe MWh în luna ianuarie 2022, valoare cu 250% mai mare faţă de preţul înregistrat în aceeaşi lună a anului trecut, respectiv 271 lei pe MWh, potrivit raportului lunar postat pe site-ul operatorului bursier.

Totuşi, preţul în ianuarie a fost mai mic decât cel din luna anterioară, decembrie 2021, când cotaţia era 1.139 lei pe MWh.

Valoarea totală a tranzacţiilor a fost de 2,6 miliarde de lei în luna ianuarie, în creştere cu 269% faţă de aceeaşi lună a anului trecut.

Pe de altă parte, volumul tranzacţiilor a crescut cu 6%, până la 2.620.819 de MWh.

Cota de piaţă a PZU a fost de 50,3% în ianuarie, în creştere cu 7%.

Pe piaţa spot a OPCOM au fost înregistraţi 329 de participanţi, dintre care activi au fost 239.

Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) este o componentă a pieţei angro de energie electrică pe care se realizează tranzacţii orare ferme cu energie electrică cu livrare în ziua următoare zilei de tranzacţionare, scrie Agerpres.

Ministrul Finanţelor, sfat pentru români în plină criză energetică: Jucaţi la bursă

Zilele trec fără nicio soluţie, dar ministrul Finanţelor a venit cu o propunere, dar nu pentru salvarea a sutelor de mii de români care nu mai fac faţă facturilor, ci pentru economiile lor.

Mai exact, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, le recomandă românilor să înceapă să investească la bursă sau să cumpere titluri de stat.

Anunțul a fost făcut în contextul în care Guvernul nu a venit nici până acum cu soluţii pe termen lung pentru creșterea galopantă a preţurilor sau pentru criza energetică.

„Ar trebui să ducem economiile şi din perspectiva populației şi a companiilor mici nelistate bursier, să ducem mult mai mult capital către zona de investiții active.

Doar printr-un efort comun al tuturor factorilor implicați în dezvoltarea pieței de capital putem contribui la finanțarea companiilor autohtone inclusiv în ceea ce privește proiectele verzi.

Related post

Leave A Comment