office@ajutorfinanciar.ro

Prețul aurului și al paladiului, în crește în condițiile în care criza ucraineană persistă. Ce este paladiul

By: ajutorfinanciar0 comments

Prețul aurului a crescut luni, stimulat de cerere, în condițiile în care criza din Ucraina nu a dat semne de diminuare, deși creșterile au fost limitate de planul Rezervei Federale americane de măsuri agresive de combatere a inflației, scrie Reuters.

Aurul spot a crescut cu 0,2%, la 1.924,45 dolari pe uncie, până la ora 0712 GMT. Contractele futures pe aur din SUA au scăzut cu 0,3%, la 1.924,00 dolari.

Împiedicând noi creșteri ale metalului, doi oficiali ai Fed au declarat vineri că banca centrală trebuie să ia măsuri mai agresive pentru a combate inflația. Președintele Fed din Minneapolis, Neel Kashkari, a declarat că dorește să majoreze ratele la 1,75% până la 2% în acest an, potrivit unui studiu publicat pe site-ul băncii regionale a Fed.

Ratele mai mari ale dobânzilor tind să crească costul de oportunitate al deținerii de aur neplătitor de dobânzi.

Paladiul, utilizat de producătorii de automobile în convertizoarele catalitice pentru a reduce emisiile, a câștigat 2,8%, la 2.560,71 dolari pe uncie. Metalul atinsese un maxim record de 3.440,76 dolari pe 7 martie, impulsionat de temerile legate de întreruperi ale aprovizionării din partea principalului producător, Rusia.

Argintul spot a rămas stabil, la 24,96 dolari pe uncie, iar platina a crescut cu 0,4%, la 1.025,83 dolari.

Ce este paladiul și la ce se folosește

Paladiul, un metal alb strălucitor, face parte din același grup ca platina, alături de ruteniu, rodiu, osmiu și iridiu. În ceea ce privește cele mai abundente zăcăminte, acestea se găsesc în Munții Ural. Din acest motiv nu este surprinzător faptul că Rusia produce aproximativ 50% din tot paladiul de pe piața mondială. Restul de 50% este distribuit în mine din alte țări: Australia, Canada, Statele Unite, Etiopia și Africa de Sud. Cea mai mare parte este extrasă ca produs secundar în mineritul altor metale, de obicei platină și nichel.

Paladiul se folosește în componeța convertoarelor catalitice – o parte a sistemului de evacuare a mașinii, care controlează emisiile.

Paladiul este utilizată în aceste dispozitive care transformă gazele toxice, cum ar fi monoxidul de carbon și dioxidul de azot, în azot mai puțin dăunător, dioxid de carbon și vapori de apă. De asemenea este utilizat, într-o măsură mult mai mică, în electronică, stomatologie și confecționarea de bijuterii.

Paladiul este, de asemenea, un metal foarte apreciat în electronica de larg consum datorită versatilității sale, dar și în stomatologie și confecționarea de bijuterii.

În aliaj cu argint, paladiul este implicat în compoziția electrozilor condensatorilor găsiți în multe dintre dispozitivele electrice pe care le folosim zilnic, cum ar fi plăcile de bază ale televizoarelor, computerelor și echipamentelor de sunet.

În aliaj de nichel este utilizat ca strat de acoperire pentru acele zone în care componentele electrice intră în contact.

Related post

Leave A Comment