office@ajutorfinanciar.ro

Oprirea gazului rusesc, refuzată de Germania şi Ungaria

By: ajutorfinanciar0 comments

Fotografie creată de Magda Ehlers, de la Pexels
Fotografie creată de Magda Ehlers, de la Pexels

Germania şi Ungaria refuză cererea făcută de SUA şi Marea Britanie în scopul opririi importului de energie din Rusia. 

„Europa a exclus în mod deliberat resursele energetice ruse din setul de sancţiuni. Toate măsurile aplicate de noi sunt configurate astfel încât să afecteze Rusia, dar să poată fi menţinute pe termen lung. Resursele energetice sunt esenţiale pentru viaţa de zi cu zi a cetăţenilor noştri”, a declarat cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, citat de publicaţia Die Welt.

Anterior, ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, şi ministrul Finanţelor, Christian Lindner, au semnalat că se opun sancţionării Rusiei prin oprirea importurilor de gaz, petrol şi cărbune. „Eu pot spune că noi nu excludem nicio măsură din analizele noastre, acest lucru este clar şi evident. Dar este important următorul lucru: trebuie să aplicăm sancţiuni pe care să le putem menţine, deoarece nu ne este util să spunem că introducem mâine o sancţiune, iar peste o săptămână o anulăm pentru că nu ne permitem să o menţinem, chiar dacă vor continua să se întâmple lucruri rele în Ucraina. Ideea centrală este, şi trebuie să fim cu toţii conştienţi de acest lucru, că în Germania şi în Europa suntem dependenţi masiv de energia din Rusia”, a declarat Annalena Baerobock, duminică seară, potrivit postului ZDF, conform Mediafax.

„Cei care cer extinderea sancţiunilor vor ca poporul ungar să suporte preţul”

Ministrul Finanţelor, Christian Lindner, a semnalat că Germania nu poate opri importurile de energie din Rusia. „Nu trebuie să ne limităm capacităţile de a aplica sancţiuni pe care să le putem menţine. Introducerea unui embargou la importuri ar avea impact negativ”, a subliniat Lindner, citat de publicaţiile Bild şi Le Monde.

La rândul său, Guvernul Viktor Orban a semnalat luni că Ungaria nu va susţine nicio sancţiune a Uniunii Europene împotriva sectorului energetic rus. „Cei care cer extinderea sancţiunilor vor ca poporul ungar să suporte preţul războiului”, a declarat Mihaly Varga, ministrul Finanţelor de la Budapesta, citat de CNN.

Premierul britanic, Boris Johnson, a sugerat luni după-amiază oprirea importurilor de hidrocarburi din Rusia, din cauza invaziei în Ucraina.

„Trebuie să analizăm cum putem scăpa cât mai rapid de dependenţa de hidrocarburi ruse, de petrolul şi gazul din Rusia”, afirmat Boris Johnson. La rândul său, secretarul de Stat american, Antony Blinken, a cerut duminică ţărilor europene să analizeze posibilitatea opririi importurilor de petrol din Rusia.

Statele Unite importă din Rusia doar 2% din necesarul de petrol, dar Uniunea Europeană importă din Rusia 27% din necesarul de petrol şi 40% din necesarul de gaz.

Cât de dependentă este Europa de Rusia și mai ales de energia ei?

Dintre marile economii ale Europei, Germania importă aproximativ jumătate din gazul său din Rusia, în timp ce Franța se aprovizionează cu doar un sfert de gaz rusesc din totalul necesar, restul fiind importat in mare parte din Norvegia, potrivit ultimelor date furnizate de către ACER. Italia ar fi, de asemenea, printre cele mai afectate țări, cu o dependență de 46% de gazul rusesc.

Marea Britanie se află într-o poziție diferită, jumătate din necesarul de gaze fiind din surse interne și importând mai ales din Norvegia și, de asemenea, din Qatar. Nici Spania nu se află pe lista clienților importanți ai Rusiei, cei mai mari parteneri comerciali ai țării fiind Algeria și SUA.

Unele țări europene mai mici se bazează exclusiv pe gazul rusesc, și anume Macedonia de Nord, Bosnia și Herțegovina și Moldova.

Dependența de gazul rusesc a fost, de asemenea, în proporție de peste 90% din furnizarea de gaze în Finlanda și Letonia și la 89% în Serbia, conform ultimelor date disponibile.

Related post

Leave A Comment