office@ajutorfinanciar.ro

Nou minim istoric pentru leu. BNR: Intră în sfera normalului. Ce ar putea destabiliza cursul

By: ajutorfinanciar0 comments

„Suntem în același scenariu pe care l-am evocat săptămâna trecută. Probabil se caută noi echilibre pe toate monedele regionale și, în consecință, avem și această evoluție a cursului leului. Dar, dacă ne uităm la cifrele propriu-zise, dincolo de recordul statistic pe care-l consemnăm, evoluția de astăzi a fost, din nou, una mică, de vreme ce deprecierea a fost de 0,1 %, sub un ban. Deci, din punctul acesta de vedere trebuie să înțelegem că acestea sunt evoluții normale într-o piață, sigur, în contextul în care nu înregistrăm în fiecare zi un record.

Astăzi s-a întâmplat, dar este un record statistic și nu vedem neapărat o continuare a tensiunilor care să ducă la deprecieri semnificative de la o zi la alta”, a explicat la Digi24 Dan Suciu,, purtătorul de cuvânt al BNR.

„Dacă ne uităm la un scenariu mai lung, pe o evoluție mai lungă a cursului, ca să vedem amplitutdinea, dacă ea există, de la începutul anului avem o depreciere a leului față de euro de 1,6 %, cifra este foarte mică. Intră în sfera normalului. Sigur, direcția este cea determinată de situația de criză economică pe care o parcurgem și de aceea avem depreciere. Dar dacă ne uităm la celelalte monede regionale, ca să înțelegm amplitudinea mică a deprecierii cursului, vedem că în cauzul forintului avem depreciere de 8,8 % de a începutul anului, iar la nivelul zlotului de 4,5 %”, a adăugat el.

Întrebat dacă perioada dinaintea alegerilor prin care trece România are vreo influență asupra cursului valutar, Suciu a răspuns: „Cu siguranță că situația politică întotdeauna influențează cursul într-un fel sau altul. Incertitudinea care poate rezulta – nu neapărat procesul electoral este cel care generează acest lucru, dimpotrivă – dar incertituinea care se ridică prin diverse afirmații nu poate să aducă stabilitate din punctul acesta de vedere, chiar dacă astăzi, repet, e mai degrabă o continuare a evoluțiilor săptămânilor trecute”.

În opinia lui Suciu, deprecierea cursului a fost foarte redusă, chiar dacă România a avut o situație de criză.

„Nu vedem motive pentru a avea alte variații decât mici în această perioada, asta dacă suntem în continuare cumpătați în ceea ce privește politicile publice în România”, a spus el.

Întrebat dacă reluarea demersului de a crește pensiile cu 40% în Parlament poate influența cursul de schimb. Suciu a spus: „Da, este unul dintre factorii care pot deranja foarte mult echilibrele pe care încearcă acum leul să le consolideze într-un fel sau altul. Evident că aceste lucruri îngrijorează și, dacă lucrurile vor merge în direcția aceasta, sunt acele elemente suplimentare care pot influența evoluția cursului, din păcate într-o direcție pe care nu ne-o dorim”.

Și premierul Ludovic Orban spune că a existat o stabilitate a cursului de schimb, chiar dacă România a trecut prin criza generată de COVID.

„Sunt anumite perioade când există o presiune asupra cursului. Sunt convins că BNR va reuși să mențină o relativă stabilitate a cursului de schimb. Preocuparea noastră a fost pentru a asigura echilibrele macroeconomice”, a spus el.

Sursa: digi24.ro

Related post

Leave A Comment