office@ajutorfinanciar.ro

Marius Spătaru, despre plafonarea prețurilor: Evaluăm toate variantele

By: ajutorfinanciar0 comments

Oficialii încă nu știu ce vor face cu plafonarea prețurilor / Foto: freepik.com
Foto: freepik.com

După ce Ungaria a anunțat că plafonează unele prețuri pentru produse de bază, s-a pus întrebarea dacă acest lucru se va întâmpla și în România și dacă politicienii au în vedere această variantă de lucru, în contextul în care toate prețurile au crescut sub efectul de domino al celor la gaze naturale și energie electrică.

Ministrul Economiei, Marius Spătaru, a declarat că există discuții în coaliție pe tema plafonării prețului la carburanți,și alimente de bază: ”Sunt discuții de principi pentru produsele de bază”.

Marius Spătaru a declarat că există scenarii, că toate țările din Uniunea Europeană au pe masa de lucru aceste variante: ”Discutăm diverse scenarii. Evaluăm toate variantele pentru menținerea competitivității și cântărim toate soluțiile, dar numai cele care să fie suportate la nivel bugetar”. Oficialul a mai declarat la Digi24 că se așteaptă să se vadă ce vor decide și celelalte state din Uniunea Europeană.

Variante vehiculate până acum

Proiectul ”TVA zero la alimente” a căzut, iar guvernanții caută alte soluții. ”Nu cred că o să ajute”, a spus președintele PSD Marcel Ciolacu luni, la sediul partidului. Declarațiile au fost făcute luni înainte de Consiliul Politic Național al Partidului Social Democrat. Liderul social democrat a declarat că plafonarea prețurilor la alimente ar putea fi o soluție mai bună pentru România. ”Nu cred că o să ajute TVA zero la alimente. Văd că alte țări au luate alte măsuri, au plafonat prețurile la alimentele de bază”, a explicat Marcel Ciolacu. Despre reducerea TVA au vorbit mai mulți politicieni din arcul guvernamental. Totuși, liberalii s-au opus susținând că măsura contravine directivelor europene.

Citește și: România are gaze naturale, dar sunt BLOCATE în legislație. ”Povara fiscală descurajează investițiile noi”

Cîțu vrea un ”stat suplu”

Preşedintele Senatului, Florin Cîţu, liderul PNL, consideră că o eventuală plafonare a preţurilor la alimente presupune riscul de avea penurie şi de apariţie a cozilor, scrie Agerpres.

„Vreau să văd propunerea (n.r. de plafonare a preţurilor la alimente) cum este fundamentată. O să vină în coaliţie şi acolo vom lua o decizie. Până acum nu am văzut această propunere, dar exprim un punct de vedere al unui liberal şi al unui economist: atunci când plafonezi preţurile, există riscul de a avea o penurie şi să vedem cozi”, a afirmat Cîţu, marţi, la Senat.

Întrebat dacă o scădere la zero a TVA ar putea fi luată în calcul, Cîţu a răspuns: „Noi, ca liberali, întotdeauna vom susţine un stat suplu, cu taxe cât mai mici. Avem un singur principiu de la care nu aş vrea să abdicăm. Acela de a reduce taxele pentru toate produsele. Deci, dacă găsim că este oportun pentru un produs, de ce nu ar fi oportun pentru toate produsele, nu doar pentru unul şi bineînţeles o reducere oriunde, oricând o reducere a impozitării”.

Related post

Leave A Comment