office@ajutorfinanciar.ro

Inflație de peste 8% și un curs de peste 5 lei/euro în numai un an în România. Previziuni sumbre ale CFA

By: ajutorfinanciar0 comments

Inflație de peste 8% și un curs de peste 5 lei/euro în numai un an în România. Previziuni sumbre ale CFA
Sursă: Dreamstime

CFA România vine cu o serie de previziuni sumbre pentru România. Specialiștii anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală) și o inflație de peste 8%.

Componenta de anticipații a indicatorului de încredere macroeconomică al Asociației CFA România și-a continuat scăderea și în luna aprilie. Acest lucru s-a datorat aversiunii la risc declanșată de invazia Rusiei în Ucraina, precum și a inflației ridicate. Detalii pe acest subiect au fost oferite de Adrian Codirlașu, vicepreședinte CFA România.

“De asemenea, anticipațiile inflaționiste au continuat să crească, rată prognozată a inflației atingând un maxim istoric al sondajului. În ceea ce privește evoluția ratelor de dobânda, participanții la sondaj anticipează majorări suplimentare a ratei de dobânda de către Banca Națională în următoarele 12 luni”, a arătat Adrian Codirlașu.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a rămas constant, la valoarea de 40,9 puncte. Această situație s-a datorat evoluției divergente ale celor două componente ale indicatorului.

Cursul de schimb EUR/RON va înregistra o depreciere puternică

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni a continuat să crească, ajungând la o valoare medie de 8,43%, în condițiile în care răspunsurile au fost oferite anterior publicării raportului trimestrial asupra inflației.

În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, peste 82% dintre participanții anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală), nefiind înregistrată nicio opinie de apreciere. Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0048 lei pentru un euro în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,0584 lei pentru un euro.

Related post

Leave A Comment