office@ajutorfinanciar.ro

Inflație cum nu s-a mai văzut din 1970. România n-a ratat trenul. Vasilescu, BNR, exemplu din cărțile vechi, IMPOSIBIL de aplicat în țara noastră

By: ajutorfinanciar0 comments

foto pexels Fabrizio Verrecchia
foto pexels Fabrizio Verrecchia

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a vorbit despre situația economică a României, care n-a ratat trenul inflației.

Banca Națională a României (BNR) a luat astăzi decizii cu impact pentru români și a avertizat cu privire la ce va urma. Citește mai mult aici: 

Inflație cum nu s-a mai văzut din 1970

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a vorbit, pentru DCBusiness.ro, despre aceste măsuri și urmările lor. El a subliniat că ”lumea toată, de la un capăt la altul, se confruntă cu o inflație cum nu s-a mai văzut din anii 1970. Această inflație are cauze foarte clare și cea mai mare parte a inflației peste tot este determinată de criza energetică globală. România a urcat în acest tren. Nu avea nici un fel de șansă și nici o țară nu are nici un fel de șansă să nu fie în acest tren al inflației care aleargă puternic. Toate țările sunt preocupate de această inflație. Kristalina Georgieva, șefa FMI, a făcut de curând o declarație foarte puternică în care a chemat la prudență și eficiență în lupta cu inflația. Prudență și eficiență înseamnă că să fim prudenți ce măsuri luăm, iar măsurile să fie eficiente. Banca Centrală Europeană, FED-ul, sunt preocupate de aceleași probleme. Banca Centrală Europeană își mai amână puțin deciziile. N-a făcut niciun fel de anunț, FED-ul anunță că începe creșterea dobânzii de referință începând din martie și că vor fi patru creșteri de dobândă în acest an. Alte țări procedează la fel.” a declarat Adrian Vasilescu. 

Consilierul guvernatorului BNR a mai spus că ”această dobândă crescută la lei 2,50% este limita maximă care exprimă cerințele prudențiale în acest moment.”, explicând: ”Cărțile vechi spun că inflația mare se combate cu dobândă de politică monetară real pozitivă, adică cu dobândă de politică monetară peste rata inflației. Avem o inflație de 8% și, după cărțile vechi, dobânda de 2,50% nu poate să facă nimic în fața inflației, trebuie o dobândă de 8,50%. Așa ceva este imposibil.”

Related post

Leave A Comment