Tot ce trebuie să știi despre ce face un Broker.

Cu siguranță ai auzit de cuvantul „broker” până acuma. Poate că un prieten apropiat a menționat că se folosește de serviciile brokerului—dar ce face, mai exact? Până acuma, probabil nu ai găsit niciun răspuns care să te lămurească.
Pe lângă asta, mulți fac și greșeala de a crede că un broker este același lucru cu un agent de vânzări. Agentul reprezintă o companie de la care dorești să cumperi, iar un broker este mai mult decât atât: este persoana care cumpără și vinde în numele investitorului.
În rândurile ce urmează, intrăm în mai multe detalii despre ce înseamnă brokerajul, tipuri de broker și alte informații utile.
Cuprins: 
  1. Ce înseamnă „broker”?
  2. Tipuri de broker
  3. Cum te poate ajuta un broker
  4. Diferența dintre un broker și un agent de vânzări
  5. Cum și ce broker să alegi?

Ce înseamnă Broker?

Primele cazuri înregistrate de tranzacții semi-autorizate au avut loc în Roma, pe vremea lui Iulius Cezar. Însă termenul de „broker” este din franceza veche. Desigur, există surse care consideră că termenul are o origine anglo-saxonă, dar „broker” vine de la cuvântul „broceur” care înseamnă „mic trader/comerciant”.
În secolul al XI-lea, francezii au început să reglementeze și să tranzacționeze datoriile agricole în numele comunității bancare. Astfel s-a născut primul sistem de brokeraj, neoficial.
Însă totul s-a schimbat în 1602, atunci când Compania Olandeză a Indiilor de Est a devenit primul business comercializat public în care acționarii puteau deține o parte din afacere. În patru secole, investițiile au rămas una dintre cele mai mari modalități de a crește bogăția și de a sprijini progresul.
Cu timpul, brokerii au descoperit mai multe domenii în care pot lucra ca să scoată un profit și să ajute oamenii să-și atingă țelurile personale. Astfel, brokerajul s-a dezvoltat în ce se regăsește și astăzi.
Dar să revenim în timpurile noastre moderne și să definim termenul de „broker”. Dicționarul explicativ spune că este un agent de bursă care mijlocește încheierea contractelor comerciale sau efectuarea unor servicii.
Sună complex, DAR, în cele mai simple cuvinte, un broker este o persoană sau instituție autorizată independentă care cumpără și vinde în numele unei alte persoane (adică a ta, a clientului). El acționează ca și un intermediar între tine și un anume investitor. Brokerii furnizează servicii de care orice firmă sau persoană fizică are nevoie, de la asigurări la credite, pensii sau leasing. Pe urmă ei sunt compensați în diverse moduri, fie prin comisioane, fie prin plată. Mai specific, brokerul poate fi plătit atât de către clientul căruia îi oferă serviciile de intermediere, cât și de companie căreia îi vinde produsele. De cele mai multe ori, este plătit doar de una dintre părți.
Fiindcă brokerul este mai independent, dispune de produse și servicii de la mai multe companii, nu doar de la una singură. Brokerii sunt capabili să te ajute să obții cea mai bună variantă raportată la nevoia ta. Astfel, ei au planuri de investiții bine puse la punct, special construite pentru tine. De exemplu, Personal Broker oferă soluții personalizate pentru orice necesitate financiară.
Brokerii pot vinde mai multe produse și servicii, cum ar fi:
  • Îndrumare în labirintul investițiilor private sau a pensiilor
  • Susținere în achiziția sau vânzarea locuințelor
  • Oferirea unei palete largi de asigurări
Chiar dacă înainte nu mulți își permiteau să colaboreze cu un broker, în zilele noastre, un broker este esențial. Acest lucru se aplică mai ales celor care nu au tot timpul disponibilitatea de a se ocupa de investițiile lor. Din fericire, acuma, datorită brokerajului online care permite investitorilor să tranzacționeze la un cost mai mic, tot mai multe companii sau persoane individuale doresc să acceseze piața de valori.
Piața financiară – pe scurt 
Fiindcă vorbim și de piața financiară, ar fi util pentru tine să definim acest termen pentru că îl vom mai folosi pe parcursul textului. Ca orice piață, și cea financiară vinde și cumpără bunuri, doar că se axează mai mult pe achiziția, vânzarea și deținerea de acțiuni, valute, obligațiuni și mărfuri, ș.a.m.d.
Este important de reținut că piața financiară nu înseamnă numai burse financiare. Rolul pieței este de a:
  1. Pune economiile într-o utilizare mai productivă
  2. Determina prețul valorilor mobiliare
  3. Tranzacționa valorile oricând, mai ușor
  4. Scade costul tranzacțiilor
Piața financiară este importantă pentru cei care vor să investească sau să cumpere, și vor primi întotdeauna un tratament corect. De asemenea, ajută la scăderea ratei șomajului din cauza numeroaselor oportunități de muncă pe care le oferă.
Există mai multe categorii de piețe financiare, printre care se numără piața monetară, de capital, de investiții, valutare și alte derivate. Fiindcă sunt multe tipuri de piețe financiare, tot atâția brokeri există. Putem distinge broker de investiții, de credite, de Forex, chiar și de imobiliare.
Acum că am stabilit cu ce se mănâncă piața financiară, putem trece la a detalia diferitele domenii în care activează un broker.

Tipuri de broker.

Piața financiară este mare și bogată, oferind multe servicii de care oricine are nevoie. Din cauza asta, există diferite tipuri de broker și firme de brokeraj, specializate pe un anumit domeniu. Mai putem lua în calcul și diferitele tipuri de servicii care pot fi oferite de către un broker.
Citește mai departe pentru a descoperi tipurile de broker și firme, în funcție de două categorii importante.
După complexitatea serviciilor 
Putem clasifica firmele de brokeraj după fluxul de servicii oferit. Astfel, putem distinge trei tipuri:
Cu servicii complete
Oferă diverse servicii pentru clientul lor, inclusiv planificare financiară, cercetare și consiliere. Singurul dezavantaj este faptul că aceste servicii sunt mai scumpe. Acest tip de brokeraj este perfect pentru cei care vor să treacă prin întregul proces și să clădească o relație de lungă durată cu brokerul.
Cu discount
Sunt în opoziție completă față de brokerii care oferă servicii complete. Nu petrec prea mult timp cercetând piața, de aceea nu îți oferă sfaturi și ești mai mult pe cont propriu. Avantajul este prețul mult mai scăzut față de alți brokeri. Serviciile brokerului care oferă „discount” este cel mai des căutat de către comercianții cu experiență.
Online
Brokerii online oferă platforme cu acces la producători de piață și alte resurse necesare. Clientul are control și flexibilitate maximă asupra comenzilor, doar că nu oferă locații fizice pentru birou.
Putem menționa și brokerii care oferă brokeraj zero pentru toate segmentele de tranzacționare. Acest lucru este foarte util pentru comercianții începători sau experimentați care consideră comisionul ca fiind inutil.
După domeniul brokerajului 
În rândurile ce urmează, vom povesti mai multe despre cele mai importante specializări ale unui broker.
Broker de asigurări 
Dacă te gândești să-ți cumperi o poliță de asigurare dar nu știi prea multe lucruri despre CUM să faci asta, atunci poți să apelezi cu încredere la un broker de asigurări.
Brokerul de asigurări face bani din vânzarea asigurărilor către persoane fizice sau juridice. El este puntea dintre tine și asigurator și te poate ajuta la orice pas. Din cauza faptului că există foarte multe tipuri de asigurări, de la asigurări de sănătate la RCA, este un domeniu destul de profitabil.
Brokerul contemporan te poate ajuta cu calculul primei de asigurare și la selectarea celei mai avantajoase cote de pe piață. Te avertizează în legătură cu riscurile pe care le poți întâmpina pe parcurs și mereu îți oferă cea mai bună soluție. Ca să subliniem acest aspect mai bine, una dintre avantajele colaborării cu Personal Broker constă în obținerea unor reduceri semnificative pentru asigurările clienților noștrii.
Broker de credite 
Ai visat vreodată să ai o casă numai a ta? Cu siguranță că acest gând ți-a mai trecut prin minte. Singurul obstacol din calea ta, care probabil te îngrozește, este să mergi la bancă pentru un credit.
Există o soluție pentru asta și anume un broker de credite. Astfel, te va salva de drumuri la bancă singur; plus că brokerul se va asigura că îți va arăta cele mai bune oferte și va crea o relație de lungă durata cu banca aleasă.
Dacă ai nevoie de finanțare pentru planurile tale de viitor, poți alege:
  • Creditul Prima Casă
  • Credit imobiliar
  • Credit pentru nevoi personale
  • Credit auto
Alături de broker, poți alege varianta optimă pentru tine. Mai mult, brokerul de credite se poate ocupa de organizarea eficientă a dosarului tău de solicitare. Personal Broker îți oferă comision 0% pentru anumite serviciile puse la dispoziție.
Broker de imobiliare
Fiecare dintre noi visează la o casă numai a lui, cu grădină, piscină, curte și terasă, mare cât pentru toată familia. Aici te poate ajuta un broker de imobiliare.
Atenție: a nu se confunda cu un agent de imobiliare. Sunt două entități diferite, care sunt greșit percepute ca fiind același lucru. Această confuzie derivă de la faptul că și agențiile imobiliare au în portofoliu proprietăți de la mai mulți vânzători. Dar diferențele se opresc aici.
Brokerul este cu un pas înainte agentului pentru că lucrează independent. Mai mult decât atât, brokerul are studii în domeniu și este obligat să dea un examen care să ateste aceste studii. Poți afla mai multe despre aceste diferențe dintre un agent și un broker citind capitolul „Diferența dintre un broker și un agent de vânzări”.
Însă, pe scurt, brokerul te reprezintă pe tine ca și cumpărător/client, în timp ce agentul sau agenția imobiliară reprezintă vânzătorul. Din păcate, piața imobiliară nu este foarte bine reglementată, așa că agenția îți poate oferi servicii ca și client. Te poți adresa unei agenții atunci când vrei să cumperi sau să închiriezi teren sau un imobil, la fel ca și unui broker. Diferența este că agenția îți va arăta DOAR produsele pe care le are în portofoliu, iar brokerul poate prezenta produsele de la mai multe agenții. Este în interesul lui să îți ofere cele mai bune soluții pentru că el te reprezintă.
De exemplu, dacă vrei să închiriezi o locuință sau un teren, brokerul îți prezintă mai multe oferte de la agenții diferite. Astfel, ești scutit de negocieri care nu dau roade și nu mai pierzi timp. Tu vei primi casa pe care o dorești, fără prea multă bătaie de cap.
Pe scurt, brokerul de imobiliare poate fi un aliat de nădejde.
Broker de investiții 
Poate că te-ai mai trezit din când în când cu un telefon de la o persoană care te roagă: „Nu mai aștepta, investește azi, piața este în scădere!” Când auzi asemenea mesaje, nu știi cum să închizi mai repede telefonul pentru că, de multe ori, acești brokeri te mint și vor să stoarcă bani de la tine. Doar că realitatea este mult mai diferită față de cum este portretizată, chiar și în filmul The Wolf of Wall Street.
Un broker de investiții adevărat, așa cum este și Personal Broker, este conexiunea dintre tine și lume. El oferă bunuri cumpărătorilor și vânzătorilor de pe piața de valori. Astfel, clientul poate cumpăra acțiuni și alte titluri de la burse.
Dacă te-ai gândit vreodată să începi o investiție personală profitabilă, acum este momentul să apelezi la un broker.
Broker de leasing auto 
În sfârșit ai găsit casa mult visată. Doar că există o singură problemă: nu ai niciun mijloc de transport rapid de care să te folosești pentru a merge dintr-o parte sau alta a orașului.
Aici cu siguranță te-ar putea ajuta un broker de leasing auto. Astfel, ai dreptul de a folosi un automobil în schimbul unei plăți lunare către finanțator, cunoscută sub numele de rată de leasing. Mai mult decât atât, leasingul auto se obține mai rapid. Brokerul se va asigura că te va orienta spre cea mai bună variantă, adecvată bugetului și dorințelor tale. În plus, Personal Broker te invită să folosești calculatorul de rate leasing, tocmai pentru a vedea cum te poți încadra.
Următoare oprire: cea mai spectaculoasă destinație turistică pe care îți dorești să o vizitezi de când lumea.
Unde se clasifică Personal Broker?
Personal Broker face parte din categoria firmelor cu servicii complete, ghidați de experiență, pasiune și competitivitate. Fiindcă am adus stabilitate financiară la peste 10.000 de clienți, ne mândrim cu portofoliul bogat pe care îl avem. Suntem pregătiți să îți găsim cea mai bună ofertă. Transparența este unul dintre punctele noastre forte, suntem onești și motivați să te ajutăm. De aceea îți oferim și sfaturi personalizate, special create pentru nevoile tale.
Suntem experți în soluții eficiente și suntem la curent cu toate noutățile din lumea financiară. Mai mult decât atât, Personal Broker este specializat pe mai multe domenii, cele menționate mai sus, dar nu numai. Astfel, Personal Broker se ocupă de:
  • Asigurări
  • Credite
  • Imobiliare
  • Investiții
  • Leasing auto
Suntem mândri că am reușit să aducem zâmbetul pe buzele multor clienți prin raportul calitate-preț. Și pentru a demitiza faptul că firmele din categoria celor cu servicii complete sunt scumpe, la Personal Broker, prima consultație este gratuită. În urma sfaturilor primite, tu decizi dacă rezonezi cu noi pentru o colaborare viitoare. Promitem că relația profesională pe care o vom avea va fi de lungă durată și productivă.
Te invităm să vorbim relaxat despre planificarea ta financiară. Află mai multe despre cum să-ți creezi planificarea financiară aici.
Cum te poate ajuta un broker
Ne-am putea opri mult și bine asupra beneficiilor colaborării cu un broker pentru că sunt foarte multe. Din câte ai putut să îți dai seama din paragrafele anterioare, un broker este puntea dintre tine și piața financiară.
El vorbește în numele tău și face tot ce este posibil pentru ca tu să beneficiezi de cea mai bună ofertă. Astfel, putem spune că un prim avantaj al unui broker este faptul că îți dă mai mult timp să te focusezi pe ce contează. Spune adio plimbatului de colo-colo, de la o agenție la alta. Vei scăpa și de stres pentru că brokerul își va petrece timpul făcând toate tranzacțiile, în timp ce tu te poți relaxa alături de cei dragi.
Pe lângă faptul că un broker se va ocupa să vorbească cu compania de la care cumpără servicii și produse în numele tău, va încerca și să găsească cea mai optimă soluție pentru bugetul tău. Se va consulta cu tine înainte să iei o decizie și va avea grijă să nu existe alte costuri pe lângă. Un broker va fi de partea ta și te va ajuta oricând ai nevoie. Va fi alături de tine la orice pas. Deci, poți conta pe broker că va găsi asigurarea potrivită pentru tine ieftin.
Ce face un broker special este și faptul că are acces către piață. De aceea, ai și tu acces la mai multe resurse și servicii care te pot ajuta în viitor. Vor aborda cu profesionalism orice problemă și îți vor explica tot ce nu înțelegi. Un alt punct important este că sfaturile oferite sunt imparțiale. Nu te vor lua pe ocolite și vei știi de la început la ce să te aștepți.
Mai mult decât atât, brokerul caută să formeze o relație de lungă durată cu tine. În acest fel, va lucra îndeaproape cu tine și va ajunge să-ți cunoască nevoile. Fiindcă știe care este scopul pe care vrei să-l atingi, va știi care va fi următorul pas.

Diferența dintre un broker și un agent de vânzări 
De foarte multe ori, un broker este confundat cu un agent. Mai mult decât atât, multe persoane sunt de părere că sunt una și același lucru. Din această cauză, de necunoaștere, oamenii nu aleg un broker, chiar dacă este cu mult mai avantajos. De fapt, majoritatea lumii percep brokerii ca fiind reprezentanți al societăților de asigurare iar alții nu văd nici o deosebire între broker și agent.
Diferența se observă când te uiți pe cine reprezintă fiecare.
Agentul vinde și cumpără în numele companiei cu care lucrează. Un agent poate lucra cu o singură companie sau mai multe. Astfel, agentul va vinde doar produsele pe care le are în portofoliu acea companie, fie că vorbim despre asigurări CASCO, leasing, imobiliare, etc. Colaborând cu un agent, vei primi oferte doar de la acel business și reprezintă interesele societății cu care este afiliat. Agentul este mai limitat față de un broker pentru că depinde de anumite restricții.
Să trecem și la broker. După cum știi, brokerul reprezintă persoana care dorește să cumpere un serviciu, adică tu. El poate colabora cu mai multe societăți și nu îi sunt impuse limite. Astfel, poate lua asigurări de locuință de la o societate, asigurări RCA de la alta și așa mai departe. Din această perspectivă, colaborarea cu un broker este cu mult mai avantajoasă tocmai pentru că ia tot ce are mai bun o companie de oferit. În plus, acesta este motivul pentru care brokerul poate compara soluțiile și să ofere sfaturi personalizate.
Pe lângă asta, brokerul are nevoie de mai multe studii pentru a deveni un broker și pentru a putea profesa pe domeniul ales. Faptul că brokerul promovează examenele îi oferă un avantaj asupra agentului pentru că este mult mai pregătit și are o experiență mult bogată. Brokerul are o licență, ceea ce îi oferă credibilitate și o independență pe care agentul nu o are. De fapt, agentul nu are nevoie de aceea independență pentru că depinde de compania la care lucrează. Este limitat ca și execuție și nu îți poate oferi mai multe decât ce are compania în portofoliu, spre deosebire de un broker. Brokerul nu este limitat de serviciile unei anumite companii, de aceea independența este cel mai mare avantaj.
O altă diferență este faptul că brokerul are o gamă mai largă de clienți și te va putea conduce către mai multe societăți partenere. Vei beneficia de tarife și condiții mai bune care să fie pe placul tău.

Cum și ce broker să alegi?

Acum că știi ce înseamnă broker, cum te poate ajuta și cât de diferit este față de un simplu agent, urmează cea mai importantă parte:
Ești pregătit să începi colaborarea cu un broker?
Dacă da, atunci poate că te întrebi ce broker să alegi. Piața românească este plină de brokeri care sunt în competiție pentru a-ți atrage atenția. Desigur, alegi brokerul care crezi că ți se potrivește în funcție de nevoile tale și de cât de mult îți inspiră încredere. Important este ca brokerul să fie și acolo pentru tine, oriunde, la orice oră. Comunicarea și buna înțelegere sunt elemente vitale pentru succesul afacerii tale.
Mai mult decât atât, trebuie să aibă credibilitate și să se comporte profesional. Cel mai bine este să cauți un broker care este imparțial și care are o soluție pentru orice necesitate financiară. Experiența îndelungată în domeniu este un semn bun că brokerul știe ce face. Părerile clienților și numărul lor este de asemenea un criteriu potrivit pentru a alege un broker.
TU ești cel care vei lua decizia. Contează să îți asculți instinctele și să fii atent la semnele unui broker de încredere.
Hai să vedem cum arată un broker bun.
Personal Broker are peste 10 ani de experiență în acest domeniu și lucrează independent. Încă din 2007, piața financiară a fost cucerită de către compania noi. Având peste 50 de asiguratori parteneri de încredere, suntem caracterizați de excelență profesională, onestitate, loialitate și integritate. Personal Broker face parte din grupul acelor companii care fac lucrurile să se întâmple.
Misiunea noastră este să te asistăm continuu pe durata derulării contractelor intermediare, oferind o analiză obiectivă a pieței financiare. Având aceste cunoștințe, putem să oferim soluția potrivită și să reducem timpul alocat pentru rezolvarea problemelor ce pot apărea pe parcurs. Timpul este prețios, de aceea Personal Broker își ajută clienții să economisească această importantă resursă.
Personal Broker cunoaște toate micile secrete din domeniul serviciilor financiare, deci merită să pornești la drum alături de noi.
Sperăm că acest articol a lămurit conceptul de „broker”.
Tot ce mai rămâne este să ne contactezi chiar acum pentru că oricine are nevoie de un broker în viața sa.

APLICA ACUM PENTRU UN CREDIT