office@ajutorfinanciar.ro

Hidrocentrală OPRITĂ de un ONG, după o „EROARE” a statului. Adi Croitoru: „Trebuie să răspundă cineva”. Chirieac: Noaptea minții!

By: ajutorfinanciar0 comments

Hidrocentrală OPRITĂ de un ONG, după o "EROARE" a statului. Adi Croitoru: "Trebuie ca cineva să răspundă". Chirieac: Noaptea minții!/ Foto: Pixabay, de Herbert Aust
Foto: Pixabay, de Herbert Aust

Adi Croitoru, președinta ANANP, a vorbit despre o greșeală majoră făcută de statul român.

Adi Croitoru, președinta Agenției Națională pentru Arii Naturale Protejate, a vorbit la DC NEWS despre o hidrocentrală construită în vârf de munte, care este nefuncțională de mai bine de 15 ani, deși este terminată din 2007 în proporție de 95%. Totul pentru că zona în care a fost construită a fost declarată arie naturală protejată, iar investiția blocată.

„Ca simplu cetățean vă întreb, e o hidrocentrală… Hidrocentrala în general se face la munte că trebuie să cadă apa, să facă energie, să coboare mai jos, lacul de acumulare să îl facem la o altitudine mai mare. Deci hidrocentrala e terminată 90%. Peste ea a coborât o arie protejată. În 15 ani nu s-a stricat investiția? E noaptea minții! Nu a răspuns nimeni pentru asta, au zis că e bine așa?” a întrebat Bogdan Chirieac.

„Nu a răspuns nimeni.(…) Ce soluții avem? Să le demolăm? Să le terminăm e singura soluție. Și eu am o frustrare interioară despre ce s-a întâmplat timp de 15 ani. Într-o țară normală trebuie ca cineva să răspundă au fost blocate aceste investiții din 2007 și că s-au făcut aceste erori pentru că nu poți să vii tu ca stat și să desemnezi o arie protejată peste un obiectiv care este făcut 95%, după care să spui: „Stop, dezastru ecologic, nu mai faceți nimic”.”, a răspuns Adi Croitoru.

Ariile naturale protejate, date pe mâna ONG-urilor

„De ce nu poate să stea bine o hidrocentrală într-o arie naturală protejată?”, a intervenit Bogdan Chirieac.

„Ba poate să stea foarte bine, dar trebuie terminat întâi. Nu s-a mai primit avizul de mediu pentru că era într-o arie naturală protejată. O lungă perioadă, după cum știți, dar nu vreau să acuz pe nimeni, același stat a dat administrarea ariilor ONG-urilor, iar cei care trebuiau să dea avizul pentru Hidroelectrica era un ONG. Unde s-a mai întâmplat lucrul ăsta: Nicăieri în lumea asta, eu nu am cunoștință. Deci tu, statul român, bagi aproape un miliard de dolari într-o hidrocentrală, repet, cu marfa clientului, Hidroelectrica ne-a livrat exact stadiul și câți bani au fost investiți, tu stat bagi un miliard de dolari și același stat vine și pune o arie protejată peste această investiție, o dai unui ONG, iar ONG-ul zice „Stop!”.”, a spus Adi Croitoru.

„Da cine a dat-o unui ONG?”, a întrebat Chirieac.

„Statul, ca să zicem așa. Procedura din ordonanța 57 permitea, că așa a fost făcută în 2007, după ce am aderat la Uniunea Europeană, statul s-a considerat impotent, ăsta e termenul, să-și administreze un sfert din teritoriu. Impotentă, că dacă tu stat ești un stat puternic, faci această administrare din un sfert din țară prin instituții de stat, nu poți să dai unui ONG cu 2-3 oameni să administreze aria protejată. Așa a fost gândirea în 2007. S-a făcut OUG 57.”, a răspuns Croitoru.

Related post

Leave A Comment