office@ajutorfinanciar.ro

 Ratele creditelor ipotecare au explodat: majorare și cu 82% față de 2021. Elena Cristian atrage atenția: Există o lege, băncile sunt obligate

By: ajutorfinanciar0 comments

Foto Ilustrativ Pixabay

Scumpiri, inflație, rate dublate la credite bancare. Aceasta este situația din pragul iernii pentru românii cu credite, în contextul crizei economice ce a pus stăpânire pe toată Europa, într-o măsură sau alta.

Pentru românii care au credite la bănci și care s-au trezit cu ratele dublate, analistul DC Business Elena Cristian are un singur sfat:

”Când ROBOR-ul sărea așa de la o zi la alta, toată lumea se uita spre IRCC. Atunci, analiștii au tras un semnal de alarmă și au spus că va veni o zi când și IRCC-ul va lua cumva avânt și când alte soluții nu vor mai fi. Acum, eu știu că există o lege foarte clară din acest punct de vedere. Din momentul în care rata la credit crește cu mai mult de 30%, băncile sunt obligate să rediscute condițiile cu clienții. Pentru asta oamenii ar trebui să meargă la bancă, pentru că o creștere cu 40% a ratei este foarte mult. Altă soluție decât mersul la bancă, solicitarea negocierii, întinderea perioadei de creditare, regândirea condițiilor de creditare de comun acord cu banca, nu văd. Băncile ar trebui să fie pregătite din acest punct de vedere. Alte soluții nu există”, a declarat Elena Cristian, într-o intervenție telefonică pentru România Tv.

Vezi și:

Ratele creditelor ipotecare s-au majorat cu până la 82% față de anul trecut

BRD, Raiffeisen şi UniCredit Bank, trei din cele mai mari 10 bănci din sistemul bancar, au înregistrat creşteri ale ratelor clienţilor la creditele ipotecare în lei legate atât de ROBOR, între 70 şi 80%, cât şi de IRCC, între 34 şi 40%, potrivit simulărilor transmise la solicitarea Ziarului Financiar.

Potrivit publicației citate mai sus, BRD a oferit două simulări potrivit cărora rata pentru un credit ipotecar legat de ROBOR a ajuns la 2.248 lei în octombrie 2021, cu 82% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar pentru un credit legat de IRCC creşterea este de 40%, până la 1.580 lei.

În cazul Raiffeisen Bank, rata pentru un credit ipotecar legat de ROBOR a ajunge cu 73% mai mult la final de septembrie 2022 faţă de septembrie 2021, până la 2.397 lei, în timp ce la creditul legat de IRCC rata a ajuns la 1.635 lei, în creştere cu 34%.

În ceea ce priveşte UniCredit Bank, simularea oferită a fost numai pentru un credit legat de IRCC, iar rata a ajuns la 1.635 lei, în creştere cu 35% în octombrie 2022 faţă de octombrie 2021.

Citește și:

La cât a ajuns rata inflației. Anunțul zilei: Este ceva ce n-am mai văzut în ultimii 10 – 15 ani

Este anunțul momentului. INS a anunțat rata inflației la 15,9%. ”Este ceva ce n-am mai văzut în ultimii 10 – 15 ani” a spus economistul Adrian Bența. 

”Este o creștere spectaculoasă și o inflație de 15% este ceva ce n-am mai văzut în ultimii 10 – 15 ani, ceea ce ne arată că puterea de cumpărare, pentru toți cetățenii, și pentru cei săraci, și pentru cei bogați, este puternic afectată. Și aș mai spune că este rata medie a inflației, pentru că dacă ne ducem către produsele din coșul cetățeanului, rata inflației este mult mai mare. Lucrurile de primă necesitate sunt mult mai scumpe decât anul trecut” a precizat Adrian Bența, la Antena 3. 

Despre efectele inflației, economistul a spus că le simțim deja de ceva timp și ”cu siguranță tendința va fi în continuare de creștere a prețurilor”. Acesta se așteaptă ca-n 2-3 ani să existe o echilibrare, respectiv o stagnare, nu o reducere: ”Se vor așeza la o valoare mai mare”. El a apreciat măsurile BNR și spune că cel 15%, în caz contrar, ar fi fost mult mai mare, dar reversul medaliei este scumpirea împrumuturilor. 

Iată ce a anunțat INS în această dimineață: 

Preţurile de consum în luna septembrie 2022 comparativ cu luna august 2022 au crescut cu 1,3%.

▪  Rata inflaţiei de la începutul anului (septembrie 2022 comparativ cu decembrie 2021) este 13,1%.

▪  Rata anuală a inflaţiei în luna septembrie 2022 comparativ cu luna septembrie 2021 este 15,9%.

▪  Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (octombrie 2021 – septembrie 2022) faţă de precedentele 12 luni (octombrie 2020 – septembrie 2021) este 11,8%.

Related post

Leave A Comment