Analistul economic Adrian Negrescu transmite că “experţii din ministere trăiesc într-o realitate paralelă”.
“Încă o dovadă că oamenii ăștia trăiesc într-o realitate paralelă. Așa se explică și de ce consideră suficient ajutorul de 4 lei/zi alocat prin “cardurile de sărac.
În esență, atunci când ai o familie, când ai copii, să încerci să câştigi mai mult e o datorie, aproape o obligaţie. În astfel de vremuri, trebuie să renunţi la obişnuinţă şi să încerci să găseşti un job mai bine plătit, să faci bani din lucrurile la care te pricepi.
Vedeam în filmele americane cum oamenii lucrau la câte două locuri de muncă, cum îşi învăţau copiii să meargă să muncească de mici la un fastfood, le cultivau ideea de a-şi câştiga banii lor. Spre asta ne îndreptăm, pentru că din salariu e tot mai puţin probabil să te descurci.
În 2023, viaţa va fi şi mai scumpă. Dincolo de reducerea cheltuielilor, diferenţa între un trai decent şi unul la limita supravieţurii va fi făcută de determinarea oamenilor de a încerca să îşi crească veniturile. Soluţii sunt. Îţi iei încă un job dacă timpul îţi permite, te apuci să faci ceva pe cont propriu – fie să lucrezi undeva sau să faci ceva pe internet, îţi cauţi un loc de muncă mai bine plătit, urmezi un curs rapid de calificare într-un domeniu cerut de piaţă, cum sunt, de exemplu, serviciile de instalaţii sanitare, reparaţii de tot felul – în general prestări de servicii, sunt elemente care ne pot ajuta să câştigăm mai mult.
Pentru o familie cu 2 copii, 2023 va fi un an greu, cu rate mai mari, cu alimente mai scumpe, cu facturi mai mari. 2023 va fi un an al supravieţuirii economice”, a scris Adrian Negrescu pe Facebook.
“Era o expresie cândva: dacă SUA strănută, Europa face gripă. Tradus în realitatea românească, înseamnă că dacă Europa face gripă, România, din păcate, intră la Terapie Intensivă. Dacă principalii noştri parteneri comerciali, Germania, Italia, Franţa, Spania, vor intra în recesiune, – iar toate semnalele arată că scăderea producţiei, a consumului din aceste ţări, pe fondul inflaţiei generate de război, se accentuează pe zi ce trece – înseamnă că economia românească va suferi un şoc semnificativ.
Se văd deja primele semnale. Inclusiv BNR, în raportul privind creşterea dobânzii cheie, ne anunţă că creşterea economică s-a redus semnificativ, iar industria şi-a temperat foarte mult avansul din primele două trimestre. Alături de consumul populaţiei, care nu mai performează la nivelul din primele două trimestre. Ce înseamnă asta? Înseamnă că, practic, economia a intrat într-o zonă de stagflaţie, adică o creştere economică aproape de zero. Urmează o continuare a creşterii preţurilor, lucru pe care BNR îl vede continuând şi în următoarele luni, din perspectiva trendului”, a explicat economistul Adrian Negrescu pentru DC NEWS.