office@ajutorfinanciar.ro

Economia României, în creştere cu 5,8%

By: ajutorfinanciar0 comments

foto pexels
foto pexels

Economia României a crescut cu 5,8%, în primul semestru din acest an, comparativ cu perioada similară din 2021.

Creşterea s-a înregistrat atât pe seria brută, cât şi pe seria ajustată sezonier, iar în trimestrul II a consemnat o apreciere cu 2,1% raportat la trimestrul anterior, conform estimării semnal publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Astfel, pe seria ajustată sezonier, Produsul intern brut a crescut cu 2,1%. în trimestrul II 2022, comparativ cu trimestrul anterior. Faţă de acelaşi trimestru din anul 2021, Produsul intern brut s-a majorat în primele şase luni din 2022 cu 5,3%.

În semestrul I 2022, comparativ cu semestrul I 2021, Produsul intern brut a crescut cu 5,8%.

Pe serie brută, Produsul intern brut, în trimestrul II 2022, a înregistrat o creştere cu 5,3%, comparativ cu acelaşi trimestru din anul 2021.

„Ca urmare a revizuirii seriei brute prin includerea estimării Produsului intern brut pentru trimestrul II 2022 în seria trimestrială, seria ajustată sezonier a fost recalculată, indicii de volum nefiind revizuiţi semnificativ faţă de a doua variantă provizorie a Produsului intern brut pentru trimestrul I 2022, publicată în comunicatul de presă nr. 172 din 8 iulie 2022. Astfel, rezultatele trimestrului I 2022, comparativ cu trimestrul IV 2021, au rămas 105,1%. Seriile ajustate sezonier se recalculează trimestrial în conformitate cu practica europeană”, se menţionează în comunicat, conform Agerpres.

România, datorie de 50% din PIB. Nu e linia roșie! Adrian Vasilescu, BNR: Până aici te poți ridica

Datoria publică a României este la 50% din PIB. Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a vorbit despre această datorie și linia roșie a României. 

Datoria externă a României a urcat cu 2,65 miliarde de euro în prima jumătate a anului 2022, a informat Banca Națională a României (BNR). Din această datorie externă, 68,3% este datoria externă pe termen lung, pe când cea pe termen scurt este la 31,7%, în creștere cu 16,3% față de 31 decembrie 2021. 

Vorbind la B1 TV despre acest aspect, Adrian Vasilescu a declarat că alte state precum Italia sau Grecia sunt campioane la astfel de datorii, cu 140% peste PIB-ul țării. ”Noi suntem la 50% și avem o marjă de 10% până să atingem plafonul pe care ni-l arată ca linie roșie Uniunea Europeană. Până aici te poți ridica” a precizat Adrian Vasilescu. 

ROBOR continuă să scadă

Astăzi ROBOR-ul a continuat să scadă la 7,96% (la trei luni), 8,12% (la 6 luni). Cel la 12 luni a stagnat la 8,27%. Această scădere vine după afirmațiile guvernatorului BNR. Adrian Vasilescu declară că Mugur Isărescu este un om al detaliilor și că a afirmat ”băncile au cam sărit calul” cu referire la ROBOR: ”Nu le-a atenționat așa ca un ministru adresându-se companiilor din subordine, pentru că Banca Națională nu este minister și băncile nu sunt în subordinea Băncii Naționale, băncile sunt controlate de BNR sub aspectul legalității. Acesta e rolul BNR în sistemul bancar. Când băncile încalcă legea, BNR intervine și, de multe ori, sancțiunile sunt grave”. 

”Uitați-vă la energie. Acolo nu s-a cam sărit calul… acolo s-a sărit calul!” a atras atenția Adrian Vasilescu, în intervenție. El a afirmat că Guvernul nu are ce să facă mai mult decât a făcut, în sensul plafonării prețurilor.

”Două lucruri nu se mai întorc înapoi: banii scumpi și suprafacturarea energiei” a atras atenția, în concluzie, Adrian Vasilescu. 

Related post

Leave A Comment