office@ajutorfinanciar.ro

Deficitul de cont curent al României a fost în T4 cel mai mare din Uniunea Europeană

By: ajutorfinanciar0 comments

Deficitul de cont curent al României (intrări vs ieşiri de valută) a fost în trimestrul al patrulea cel mai mare din Uniunea Europeană, scrie Ziarul Financiar, citat de Mediafax.

Potrivit datelor Eurostat, publicate la finalul săptămânii trecute, în trimestrul al patrulea al anului trecut, în ciuda crizei, Germania a avut un excedent al contului curent de 70,4 miliarde euro, Italia de 22,2 miliarde de euro, Olanda de 13,9 miliarde de euro, Irlanda de 7,1 miliarde de euro.

Cele mai mari deficite de cont curent le-au înregistrat România (3,5 miliarde de euro), Grecia (2,7 miliarde de euro), Bulgaria, Estonia şi Cipru (cu 0,8 miliarde de euro).

Deficitul de cont curent pune presiune pe cursul de schimb şi, alături de deficitul bugetar, crează mari probleme unei economii.

Cursul de schimb s-a mişcat nesemnificativ în ultimul an (sub 2%), în ciuda deteriorării grave a deficitului bugetar (spre 10% din PIB) şi a deficitului de cont curent (spre 5% din PIB).

„Deficitul de cont curent pune o problemă majoră, nu doar la noi, ci peste tot în lume, dacă depăşeşte 5% din PIB. Dar trăim într-o situaţie ciudată. Dobânzile sunt jos, guvernul român s-a putut împrumuta la dobânzi bune, aşa că pare că ne mişcăm bine. Însă când treci de un deficit de cont curent de peste 5%, atunci trebuie să fii îngrijorat”, comentează economistul Laurian Lungu.

Vasilescu: Deficitul comercial este cel care provoacă major deficitul de cont curent

Acum pieţele sunt bune, adaugă el: însă nu trebuie decât un semn ca totul să se schimbe. SUA îşi revin bine, banii se retrag din economiile emergente. Festivalul creditelor ieftine va ajunge cândva – nu se ştie când, dar şi nemurirea are limite – la final, spun economiştii

Adrian Vasilescu, BNR, arată că deficitul comercial este cel care provoacă major deficitul de cont curent. Datele din decembrie ale Băncii Naţionale arată că deficiul de comercial a fost de aproape 19 miliarde de euro. Salvarea vine din excedentul din comerţul cu serviciile – un plus de 9,6 miliarde de euro. „Avem un enorm deficit pe zona de produse agricole”, un lucru ciudat pentru o ţară care ar putea exporta enorm pe această zonă, spune Vasilescu.

Stuctura economiei provoacă acest deficit, admit ambii economişti. Importăm pentru export şi cu valoare mică. Adrian Vasilescu arată că sunt zone în care 80% din importuri sunt destinate exporturilor. Deşi el nu o spune, evident că aceste produse sunt importate scump şi sunt exportate cu adaus minim.

Cel mai probabil, statul cu cele mai mari deficite este America.

Dar, spune Vasilescu, citând un studiu al unora dintre responsabilii americani: deficitele SUA pentru susţinerea nevoilor consumatorilor americani. România importă majoritar pentru exporturi. Importă scump şi exportă ieftin. Consumă peste ceea ce câştigă şi, firesc, deficitele se acumulează.

Related post

Leave A Comment