office@ajutorfinanciar.ro

Cutremur financiar fără precedent. Se întâmplă chiar acum în Europa

By: ajutorfinanciar0 comments

Cutremur financiar fără precedent. Se întâmplă chiar acum în Europa
Sursă: Dreamstime

Cutremur financiar fără precedent. Deciziile privind politica monetară adoptate de Banca Centrală a Elveției și de Marea Britanie fac ravagii. Cum arată situația la nivel european acum?

Agenția de știri Reuters anunță că deciziile luate de Marea Britanie și Elveția sunt o lovitură puternică pentru piețe globale. Mai exact, potrivit sursei citate, după decizia din partea Băncii Centrale din Elveţia de a majora rata de referinţă, în cursul zilei de joi, 16 iunie, acțiunile globale au continuat să scadă.

Menționăm faptul că decizia Elveției a stârnit un val de temeri în rândul investitorilor în ceea ce privește ritmul inflaţiei şi înăsprirea politicilor monetare la nivel mondial.

Reuters mai scrie că decizia luată de Elveția este prima în ultimii 15 ani. Este vorba despre o majorare a ratelor dobânzii cu 50 de puncte de bază, iar în acest timp, francul elvețian a și crescut cu 2% prin raport cu euro.

După decizia Elveției, Marea Britanie a urmat exemplul. Drept urmare, la câteva ore distanță, instituția bancară a anunțat o majorare însă mult mai precaută, de 25 de puncte de bază. Decizia celor două bănci vine la o zi distanță după ce Banca Centrală Europeană a promis „flexibilitate” cu privire la imensul său bilanţ şi a declarat că va susţine evoluţia pieţelor de obligaţiuni.

Bursa de pe Wall Street a început ședința pe roșu

Menționăm faptul că potrivit datelor MarketWatch, consultate de Reuters, de la începutul săptămânii și până în prezent,  indicele internaţional MSCI All-World a scăzut cu 8,3%, totodată, indicele paneuropean Stoxx 600 era pe minus cu 1,9% în urmă cu doar câteva ore.

Și în SUA situația este dificilă din punct de vedere economic. Bursa de pe Wall Street a început şedinţa de joi în teritoriu negativ, sugerând că optimismul de după creşterea de 75 de puncte a dobânzii de referinţă s-a evaporat.

Aceeași situație o regăsim și în cazul Indicilor Nasdaq Composite şi S&P 500, care s-au depreciat cu 2,5%, respectiv 2,3%. Totodată, Indicele Dow Jones înregistra un minus de 1,9%, în timp ce preţul barilului de petrol West Texas Intermediate cobora cu 1%.

Ce s-a întâmplat cu Indicele BET?

Tot în cursul zilei de joi, Indicele londonez FTSE 100, alături de DAX din Frankfurt, au înregistrat cele mai mari declinuri din rândul marilor pieţe de capital din vestul Europei, minus 2,7%.

Totodată, CAC 40 din Paris şi indicele italian FTSE MIB au scăzut cu 2,1%, respectiv 2,5%, în timp ce Indicele german a scăzut cu circa 19,5% faţă de maximul atins la început de an şi se poate încadra în scurt timp în definiţia convenţională a pieţei „bear”, adică un declin de cel puţin 20% faţă de cel mai recent record.

În ceea ce privește situația din România, la BVB, indicele BET a crescut cu 0,9%. Același lucru s-a întâmplat și cu WIG20 din Varşovia, care a crescut cu 0,2%. În Ungaria însă,unde dobânda cheie s-a majorat, iar forintul s-a depreciat la un nivel record, indicele BUX a înregistrat o scădere de 0,7%.

O altă criză lovește piața criptomonedelor

Pe lângă principali indici afectați, nici piața criptomonedelor nu funcționează după așteptări. Cele mai recente cifre arată că în cursul zilei de joi, criptomonedele au avut o nouă zi proastă cu. Bitcoin s-a depreciat cu aproape 7%, iar la rândul său, Ethereum a pierdut 10%.

Menționăm faptul că, potrivit ultimelor estimări publicate de BCE, în Europa, în luna iulie se aşteaptă o majorare de 0,5 a dobânzii la euro. Lucrurile s-ar putea înrăutăți însă și mai mult în următoarele luni.

Related post

Leave A Comment