office@ajutorfinanciar.ro

CURS BNR, 4 iulie 2022. Valoare Euro, Dolar SUA, Franc și Liră. Ultimele informații despre leu

By: ajutorfinanciar0 comments

foto DCNews.ro
foto DCNews.ro

Iată ultimele informații de la BNR despre cursul de schimb valutar.

CURS BNR, 4 iulie 2022. Un euro este raportat astăzi, 4 iulie, de BNR, la 4,9448 lei, după o scădere cu 0,0013 lei. 

CURS BNR, 4 iulie 2022. Dolarul SUA se află la 4,7348 lei, crescând cu 0,0062 lei. 

CURS BNR, 4 iulie 2022. Francul elvețian a crescut la 4,9342 lei, cu 0,0031 lei. 

CURS BNR, 4 iulie 2022. Lira sterlină se află la 5,7408 lei, creșterea fiind cu 0,0320 lei. 

CURS BNR, 4 iulie 2022. Leva bulgărească a scăzut la 2,5282 (-0,0007 lei). 

CURS BNR, 4 iulie 2022. Nouă liră sterlină a scăzut la 0,2814 lei (-0,0010 lei). 

CURS BNR, 4 iulie 2022. Gramul de aur a crescut la 274,8111 lei, după un plus de 1,8082 lei. 

Analistul economic Mircea Coșea a declarat, pentru Radio DCNews, că nu vede o ieșire prea rapidă din criza economică în care intrăm.

Acesta identifică și principalele surse de creștere a prețurilor: alimentele importate din statele UE și carburanții.

”Inflația va veni pe calea prețului la alimente, pentru că România nu a reușit să reducă importurile de alimente. NU contează că ne asigură unii decidenți politici că nu vor fi efectele crizei alimentare. Noi importăm alimente pentru că materiile prime alimentare nu le prelucrăm în țară. Noi importăm până la 70% din mâncarea obișnuită. Or, dacă nu am făcut nimic pentru a reduce importurilor, ne așteptăm la importuri de prețuri mari”, mai spune Coșea.

Economistul remarcă faptul că prețurile crescute la alimente sunt cauzate de războiul din Ucraina și de seceta globală. ”Deci, importurile pe care noi le facem înseamnă import de inflație”.

”O a doua cale (de creștere a inflației n.r.) este energia, în special carburanții. Niciun guvern din Europa nu a reușit să găsească o cale de gestionare a prețului la carburant, pentru că este un proces global, de structură, dar ar fi putut lua și alte măsuri, în sensul reducerii cotei (de taxe și impozite n.r.) care revine guvernului în mod nejustificat și imoral”, spune analistul.

Cât va mai crește ROBOR

”Am convingerea că va urca în continuare, există o dinamică crescătoare și încă nu am ajuns la un moment la care să se tempereze această urcare.

Suntem într-o situație în care nu există niciun element încurajator în privința temperării inflației, care continuă să crească. În Zona Euro, inflația a trecut de 8 procente și va da și peste noi prin prisma relațiilor economice (ale României n.r.) cu cele 3 sau 4 țări puternice din Occident. Pentru perioada următoare, până la sfârșitul acestui an, nu văd nicio ieșire din această tendință de creștere”, explică Mircea Coșea.

Deși dobânda pentru creditele calculate în funcție de IRCC este în prezent de 2,65%, economistul arată că aceasta va crește în mod inevitabil, din cauza inflației.

Mircea Coșea explică faptul că românii ar putea să economisească dacă fac trecerea la IRCC pentru creditele de consum.

În schimb, în cazul creditelor imobiliare analistul spune că este greu de estimat dacă o trecere la dobânda IRCC ar fi în avantajul consumatorului. ”Dacă aș avea un credit pentru o valoare imobiliară mai mare, pur și simplu aș fi în dilemă”, recunoaște analistul.

Related post

Leave A Comment