Dolarul american își continuă avansul în fața monedei Euro.
Astăzi, 29 august, Euro a fost raportat la 4,8707 lei, după o scădere cu 0,0027 lei.
Un Dolar American este raportat de BNR la cursul de 4,8917 lei, aflându-se în creștere cu 0,0178 lei.
Astfel, un euro a ajuns să valoreze astăzi 0,9957 lei.
Francul elvețian a ajuns la 5,0576 lei, înregistrând o creștere cu 0,0035 lei.
Lira sterlină se află la 5,7141 lei, în scădere cu 0,0505 lei.
Prețul gramului de aur a scăzut la 270,9012 lei (scădere cu 3,2752 lei).
Amintim că toate valorile de astăzi sunt valabile pentru toate tranzacțiile din ziua următoare, respectiv 30 august 2022.
ROBOR-ul la trei luni este într-o continuă scădere, chiar dacă minoră. ROBOR la trei luni se află la 7,95%, iar cel la 6 luni la 8,11%. ROBOR la 12 luni a rămas la 8,26%.
Amintim că ROBOR a început să scadă după ce guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a transmis băncilor, în ultima conferință de presă că au cam sărit calul, cu privire la majorarea ROBOR. ”ROBOR-ul este un indicator financiar, un preț al banilor, arată dobânda la care băncile se împrumută între ele pe piața interbancară” explica consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, pentru DCNews, adăugând, la acel moment, că ”Practic, guvernatorul a privit băncile în ochi și le-a spus că au sărit calul. Există și niște reguli când cresc prețurile banilor. O regulă nu e o lege, însă e o regulă a pieței: dacă Banca Națională are dobânzi de 5,50%, ROBOR-ul ar trebui să fie cu un punct procentual mai mult, adică 6,50%, iar ieri era la 8,14%”.
Americanii au acum o monedă mai puternică în raport cu euro și vin în Europa pentru vacanțe, shopping și chiar pentru a-și cumpăra case.
Italia, Portugalia, Spania, Grecia și Franța sunt printre cele mai populare destinații. Sotheby’s International Realty a declarat că cererile americanilor care doresc să se mute în Grecia au crescut cu 40% în perioada aprilie-iunie, comparativ cu un an mai devreme.
În Franța și Italia, cererea din SUA este cea mai mare din ultimii trei ani, potrivit specialistului imobiliar Knight Frank, Jack Harris.
Între timp, FMI-ul ne spune să ne obișnuim cu inflația, așa cum OMS-ul ne spunea să ne obișnuim cu SARS-CoV-2.
Gita Gopinath spune că lumea se confruntă cu dificultăţi în privinţa pieţei muncii şi a lanţurilor de aprovizionare, iar presiunile asupra preţurilor continuă, ceea ce va face ca șefii băncilor centrale globale, afați între ciocan și nicovală sau, economic spus, între locuri de muncă, inflaţie şi creşterea economiei, vor ajunge într-un punct critic al compromisurilor pe care deja le fac.
Ce părea sigur acum două luni acum nu mai pare
Conform oficialului FMI, băncile centrale trebuie să-și uniformizeze deciziile, indiferent de costuri. ”Băncile centrale trebuie să acţioneze decisiv pentru a readuce inflaţia la obiectivul stabilit şi pentru ancorarea aşteptărilor în privinţa inflaţiei. Politicile monetare care păreau justificate în urmă cu doar câteva luni, cum ar fi stimularea economiei pentru creşterea numărului de locuri de muncă şi prognozele privind dispariţia perturbărilor din lanţurile de aprovizionare, nu mai par a fi sigure”, a avertizat Gopinath.