office@ajutorfinanciar.ro

Curs BNR, 14 septembrie, valabil pentru toate tranzacțiile din 15 septembrie. Leul românesc, ”înfrânt” pe linie astăzi

By: ajutorfinanciar0 comments

Inquam Photos / Octav Ganea

Euro își continuă astăzi creșterea accelerată, ajungând la 4,9247 lei, după o majorare față de leu cu 0,0031 lei. 

Și dolarul american continuă să crească. Astăzi a ajuns la 4,9217 lei, după o nouă creștere cu 0,0793 lei. 

Francul elvețian, în urma creșterilor din ultimele zile, a ajuns să stea comod peste limita de 5 lei: 5,1211 lei este valoarea raportată astăzi, după o majorare cu 0,0250 lei. 

Și lira sterlină a crescut la 5,6857 lei (+0,0166 lei). 

Leva bulgărească se află la 2,5180 lei (+0,0017 lei). 

Lira turcească a fost raportată la 0,2697 lei, după o creștere cu 0,0043 lei. 

Gramul de aur valorează 269,8354 lei (+0,8305 lei). 

Toate valorile de astăzi sunt valabile pentru toate tranzacțiile din ziua următoare, respectiv 15 septembrie 2022. 

În ceea ce privește ROBOR, continuă să aibă binecunoscutele creșteri/scăderi din ultimele săptămâni, absolut nesemnificative, de 0,01%, asta după ce a crescut accelerat de la începutul anului. 

Iată valorile zilei: 

ROBOR la 3 luni: 7,91%

ROBOR la 6 luni: 8,06% (-0,011%)

ROBOR la 12 luni: 8.22% (-0,01%). 

Amintim că în 3 ianuarie 2022, indicele ROBOR la trei luni era 3,02%, iar cel la 6 luni 3,14%. Astăzi, are mici oscilații în jurul a 8%. Și-a oprit avansul după afirmația celebră a guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, care a spus că ”băncile au cam sărit calul”, căci ROBOR este ”prețul banilor”, este ”dobânda la care băncile se împrumută între ele pe piața interbancară”, după cum sublinia consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.

ROBOR a fost înlocuit în 2019 cu IRCC. Acesta nu mai este utilizat la acordarea de împrumuturi noi cu dobânzi variabile din luna mai a anului 2019, dar rămâne indicatorul cel mai folosit în calcularea ratelor. 

În prezent, ratele la bănci ce sunt legate de IRCC sunt în legătură cu valoarea trimestrială a indicelui, care se află la 2,65%. Economiștii se așteaptă la o valoare a IRCC, din octombrie 2022, de peste 4%. 

Acum, economistul Iancu Guda (Coface România) vine cu o ipoteză neagră pentru românii care au creditele raportate la IRCC: ”ROBOR deja a crescut, pentru că reacţionează mai repede având în vedere anticipările inflaţioniste, faţă de IRCC. IRCC, care este marcat de lichiditatea efectivă din piaţă, se simte cu un decalaj de şase luni, ceea ce va duce, evident, la o curbare a ROBOR în linie cu temperarea inflaţiei datorită temperării cererii, dar la o resimţire a IRCC în creditele românilor începând cu anul următor. Anul următor, cine are credite cu IRCC va plăti o rată dublă faţă de ce a plătit anul acesta”, afirmat Iancu Guda, service director în cadrul Coface, conform Agerpres. 

El recomandă oamenilor să încerce să refinanţeze temporar creditele în moneda euro, unde dobânzile sunt mai mici.

”Este ceva temporar. Nu ne puteam aştepta să avem dobânzi mici 30 de ani de acum încontinuu. Deci sunt momente în care ai această creştere temporară a costului de finanţare, de aceea e bine să ai bani de rezervă puşi de-o parte. Din punctul meu de vedere, cea mai bună soluţie este refinanţarea pe euro anul acesta şi anul următor. Pentru că EURIBOR-ul, chiar dacă va creşte, nu va ajunge la nivelul dobânzilor ROBOR sau IRCC de la noi, iar stabilitatea leului cred că va continua. E bine să ai împrumuturile în moneda în care ai salariul, dar pentru aceste episoade temporare de creşteri foarte mari ale dobânzilor pe moneda locală, de preferat e să ai un grad nu foarte mare de îndatorare, 25%, să rămâi pe acelaşi indicator, fie că este ROBOR sau IRCC, şi să schimbi în euro un an, doi, apoi să revii la lei. Doar că acolo nu se încadrează mulţi, din cauza gradului de îndatorare”, a completat reprezentantul Coface.

Related post

Leave A Comment