office@ajutorfinanciar.ro

Creşte inflaţia dacă vor creşte salariile? FMI, anunţul momentului

By: ajutorfinanciar0 comments

Fotografie de la Breakingpic / Pexels
Sursa: Pexels

FMI răspunde temerilor potrivit cărora o creştere a salariilor ar duce la creşterea inflaţiei.

Gita Gopinath, prim adjunct al directorului general al Fondului Monetar Internaţional, a respins miercuri temerile că o creştere a salariilor, pentru a-i ajuta pe angajaţi să facă faţă sporirii costului vieţii, va duce la majorarea inflaţiei, informează publicaţia Irish Times.

Numărul doi din FMI a explicat, în timpul discuţiilor la Forumul economic mondial (WEF) de la Davos, că este posibil ca salariile să crească fără a duce la o inflaţie mai ridicată, în schimb vor scădea profiturile companiilor. În ultimele luni câţiva guvernatori ai băncilor centrale au avertizat asupra pericolul majorării semnificative a salariilor în contextul creşterii preţurilor de consum, în urma pandemiei şi a războiului din Ucraina.

Economiile dezvoltate îşi revin în 2024Economia globală „nu a ieşit încă complet din criză”, a avertizat Gopinath, deoarece lumea continuă să se confrunte „cu efecte negative în urma sporirii costului vieţii, după ce preţurile materiilor prime, inclusiv alimentele şi combustibili, sunt în creştere”.

„Economiile dezvoltate, pe baza estimărilor noastre, vor reveni în 2024 la nivelul de dinaintea pandemiei. Dar economiile emergente şi în curs de dezvoltare vor fi cu aproximativ 5% sub nivelul de dinaintea pandemiei. Acest decalaj este într-adevăr îngrijorător”, a declarat oficialul FMI.

Şi directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat săptămâna trecută că devine din ce în ce mai dificil pentru băncile centrale să reducă inflaţia, fără a provoca recesiuni, din cauza presiunilor sporite asupra preţurilor la alimente şi energie, în urma războiului din Ucraina şi a restricţiilor dure din China.

„Cred că trebuie să devenim mai obişnuiţi cu inflaţia, ar putea să nu fie ultimul şoc”, a avertizat Georgieva, adăugând că nu mai vede inflaţia ca „tranzitorie”, scrie Agerpres.

Related post

Leave A Comment