office@ajutorfinanciar.ro

Ce se întâmplă după ce iei un credit de la bancă. La ce să fii atent

By: ajutorfinanciar0 comments

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Sursa foto: Pixabay

Dacă ai de gând să iei un credit de la bancă, trebuie să știi ce se întâmplă apoi. Iată ce urmează…

Odată semnată documentația contractuală și prezentate documentele justificative (dacă este cazul), poți utiliza finanțarea obținută în vederea realizării proiectelor personale. În cazul în care nu utilizezi imediat creditul, verifică să nu depășești data maximă de utilizare/tragere a acestuia. Important! Contractul de credit și cel de asigurare sunt documente foarte importante. Este esențial să le păstrezi cu grijă, să le pui într-un loc știut și să îți faci copii după ele.

Acum începe și perioada de rambursare

În cazul descoperitului de cont, el se acoperă automat prin încasarea drepturilor salariale/ de pensii în contul de salariu. În cazul în care ai împrumutat peste nivelul salariului tău, încearcă să identifici modalități de a reduce cheltuielile lunare, pentru a diminua treptat nivelul descoperitului de cont.

În cazul cardurilor de credit, este recomandat să plătești lunar suma consumată în ciclul de tranzacționare precedent, pentru a nu plăti dobânda. Chiar dacă nu achiți integral, urmărește să rambursezi cel puțin suma minimă de plată, pentru a nu ți se aplica penalități.

În cazul creditelor cu rate, urmărește pe graficul de rambursare rata lunară de plată și asigură-te că depui la timp suma necesară pentru acoperirea ratei de plată. În cazul în care ai accesat un credit cu dobândă variabilă în funcție de un indice de referință publică (IRCC, EURIBOR/ROBOR/LIBOR) care se modifică la fiecare 3/6 luni, noua rată lunară de plată o poți afla oricând de la reprezentanții Băncii.

În cazul în care înregistrezi restanțe la creditul contractat, Banca te va notifica cu cel puțin 15 zile înainte de transmiterea informațiilor privind restanța înregistrată la Biroul de Credit. Atenție! Odată ce vei fi înregistrat(ă) la Biroul de Credit cu informații negative, majoritatea finanțatorilor vor lua în considerare acest factor la analiza unor viitoare solicitări de credit, reducându-ți șansele de a obține o nouă facilitate. Mai mult, vei plăti penalizări și poți ajunge chiar în situația executării silite a bunurilor mobile și imobile.

Related post

Leave A Comment