office@ajutorfinanciar.ro

CE ESTE SCORUL DE CREDIT ?

By: ajutorfinanciar0 comments

In momentul in care depuneti o cerere pentru un credit, institutia financiara foloseste pentru aprobarea creditului un punctaj al situatiei financiare, familiale, personale denumit scoring. Pe baza acestuia se va decide:

  • aprobarea/respingerea dosarului;
  • valoarea creditului aprobat;
  • avansul solicitat;
  • gradul de indatorare;
  • gradul de acoperire cu garantii.

Scoring-ul, pe langa informatiile privind veniturile solicitantilor si codebitorilor (valoare, sursa etc), destinatia creditului si alte rate la credite, carduri (credit, overdraft) sau intarzieri la plata, cuprinde informatii detaliate referitoare la:

  • date personale despre solicitant: starea civila, numarul de membrii ai familiei, ultimul nivel de invatamant absolvit, de cand se locuieste la adresa curenta si in calitate de ce (proprietar, chirias, cu parintii etc)
  • date privind incadrarea in munca: denumirea societatii angajatoare, domeniul de activitate, numarul total de angajati, profesia solicitantului, functia, vechimea la locul actual de munca si totala in munca

Toate aceste date formeaza profilul de risc al solicitantului, determinant in obtinerea aprobarii financiare pentru un credit. Pe baza informatiilor furnizate, se va decide daca profilul de risc al solicitantului corespunde cu portretul robot al clientului dorit de banca.

In cazul in care cererea de credit a fost respinsa, conform legii, institutiile financiare nu au obligatia sa informeze clientul despre motivele care au dus la aceasta decizie. Doar in cazul in care solicitantul a fost respins pentru ca este inscris in Biroul de Credit, banca are obligatia sa-i comunice acest lucru.

Chiar daca au o pondere mai mica in decizia de creditare, criteriile non-finaciare pot sa schimbe decizia de creditare. Astfel, persoanele casatorite au mai multe sanse sa obtina un credit pentru ca in caz de somaj, mai exista un venit din care pot fi achitate ratele. La fel, persoanele care au absolvit o facultate si care lucreaza in domenii cautate, prezinta un risc de somaj mai scazut.

Pentru a fi considerat eligibil, solicitantul creditului trebuie sa aiba o vechime in munca cat mai mare si fara intreruperi. Persoanele pana in 25 de ani, se califica mai greu pentru obtinerea unui credit pentru ca nu au istoric de creditare si sunt considerate posesorii unui grad mai ridicat de risc. In egala masura exista criterii de diferentiere chiar si pentru cei mai in varsta, de exemplu detinerea unei propietati sau a unei masini poate fi un plus in cadrul scoringului. Pentru persoanele peste 60 de ani, este recomandat sa fie incheiata o asigurare de viata, pentru a fi acoperit riscul de neplata in caz de deces.

Related post

Leave A Comment