office@ajutorfinanciar.ro

Ce au țările bogate și n-are România. Vasilescu, BNR: Costul vieții înseamnă și case, și costume Armani, dar nu e inclus în inflație

By: ajutorfinanciar0 comments

foto pixabay/ Costul vieții și calculul inflației

foto pixabay

Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, a explicat situația economică a românilor și a României. 

Românii au burdușit băncile cu bani, dar nu investesc. Procentul de investiții este de doar 0,5% din venitul unei familii.

”Investițiile gospodăriilor – pentru că țările bogate se bazează foarte mult pe investițiile gospodăriilor – la noi au 0,5%. Atât din cheltuielile unei gospodării medii merg spre investiții și investiții sunt considerate: cumpărări de case, cumpărări de terenuri, cumpărări de acțiuni la bursă, la fondurile de investiții ș.a.m.d.. Și toate astea sunt 0,5% din totalul cheltuielilor unei familii medii.” a spus Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, în interviul acordat lui Bogdan Chirieac, pentru DCNews și DCNewsTV.

Pe de altă parte, și investițiile companiilor private sunt slabe, după cum a punctat Adrian Vasilescu, în interviul DCNews.

Piața imobiliară, semnal. Ce spune Vasilescu

Chiar dacă situația arată astfel, în România, ca-n toată lumea, se cumpără case. ”De anul acesta, boom-ul e simțit și la noi. 85% dintre români au în proprietate case” a spus Vasilescu. ”În materie de prețuri, prețurile caselor nu intră în calculele inflației și nici în coșurile de consum, nici ale caselor, nici ale terenurilor. Inflația nu reflectă costul vieții, ci al coșului de consum. Costul vieții înseamnă și case, și terenuri, și blănuri, și costume Armani, înseamnă și parfumuri, și bijuterii, dar toate astea nu intră în calculele inflației.” a atras atenția Adrian Vasilescu. El a punctat că piața imobiliară e un indicator important, adăugând: ”eu, personal, nu văd, la această oră, un pericol care să vină de pe piața imobiliară”. Consilierul din BNR a spus că pe piața imobiliară se lucrează cu două prețuri: cel afișat și cel plătit.

 

 

Contextul este și mai complicat de atât. ”La ora aceasta, băncile stau bine. Depozitele băncilor sunt – aș putea să spun – burdușite cu bani. Avem o situație negativă în România în sensul că depozitele din bănci sunt mai mari decât creditele, dar și creditul merge pe plus. Aceasta este o realitate, nu poate fi contestată”, a subliniat consilierul.

Related post

Leave A Comment