office@ajutorfinanciar.ro

Cât vor costa la iarnă electricitatea și gazele, după compensare și plafonare. Virgil Popescu, calcule complete

By: ajutorfinanciar0 comments

Cât vor costa la iarnă electricitatea și gazele, după compensare și plafonare. Virgil Popescu, calcule / Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Află în articol cât vei plăti la iarnă pentru electricitate și gaze.

Facturile la energie electrică și la gaze naturale vor fi aproape identice, ca valoare, cu cele din iarna anului trecut, în urma aplicării plafonării și compensării, susține ministrul interimar al Energiei, Virgil Popescu.

Cât vom plăti pentru energia electrică

„Între 30 si 300 Kwh, compensație suplimentară este de 0,291 lei/kwh, iar în această categorie se află circa 60%, adică aproximativ 15 milioane de români vor beneficia de acest preț, obținut prin eliminarea tarifului de transport, acciză și certificat verde.” a declarat Virgil Popescu în cadrul emisiunii „Legile Puterii” de la Realitatea Plus.

Ministrul a făcut și un calcul concret, pe un consum de energie electrică de 100 Kwh.

„Să presupunem că actualul preț de facturare este de 90 de bani, deci 90 de lei întreaga factură. Compensarea este de 29,1 lei, deci consumatorul va plăti 60,9 lei la 100 de Kwh. Suma este dedusă direct din factură, el nu trebuie să facă nimic. Dacă ne uităm, exact același preț era și în urmă cu un an.

Să presupunem că în lunile următoare prețul va sări peste 1 leu, dar atunci intervine plafonarea și îl readuce la 1 leu. Practic, indiferent cât va mai crește valoarea reală a consumului, pe factură va apărea 100 Kwh x 1 leu, adică 100 de lei, din care se compensează aceeași sumă de 29,1 lei, rezultând 70,9 lei.”, a explicat Virgil Popescu.

Cât vom plăti pentru gaze

În cazul gazelor naturale, plaja de plafonare este cuprinsă între 20 și 200 de mc. Prețul întreg ar fi de 370 lei/Mwh, dar prin eliminarea taxelor se ajunge la 250 de lei/Mwh. În acest condiții, se aplică o compensare de 33% la prețul de 250 de lei, deci rezultă 67,2 lei compensare.

„M-am uitat pe o factură din decembrie 2020 și prețul era de 223 lei/Mwh, cu cele 2 tarife incluse. În prezent, ajungem la 225 lei, deci e aproape la fel.”, a mai afirmat Virgil Popescu.

Cât vor costa la iarnă electricitatea și gazele pentru un apartament cu două camere

Un alt calcul făcut de experți la Pro Tv arată că la un apartament de două camere, din Capitală, pentru care acum factura la electricitate este de 131 de lei, legea ar aduce o reducere de 48 de lei. Iar la gazele naturale, costurile ar scădea de la 310 de lei la 238 de lei.

„Prețurile la energie și gaze, după această lege, vor fi mai mari decât anul trecut. Deși se prezintă ca o lege pentru foarte mulți români, adevărul e că ea favorizează ajutorul pe partea de electricitate și mai puțin pentru gaze, deși electricitatea reprezintă foarte puțin în bugetul unei familii față de consumul de gaz”, a explicat un reprezentant al Asociației Energia Inteligentă.

Related post

Leave A Comment