office@ajutorfinanciar.ro

Bursa de Valori București a închis pe plus ședința din 22 decembrie 2021

By: ajutorfinanciar0 comments

Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în creştere şedinţa de miercuri, 22 decembrie 2021.

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în creştere şedinţa de miercuri, cu tranzacţii în valoare de 47,72 milioane de lei (9,64 milioane de euro).

Indicele principal BET s-a apreciat cu 1,05%, până la valoarea de 12.478,43 puncte, iar BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la Bursă, a înregistrat un avans similar. Totodată, indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, s-a apreciat cu 0,88%, în timp ce indicele SIF-urilor, BET-FI, a închis în creştere cu 0,46%. Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a încheiat şedinţa în urcare cu 0,65%, iar BET-NG, care măsoară evoluţia celor zece companii energetice şi de utilităţi, a închis pe plus cu 1,21%.

Și indicele BET AeRO a închis pe plus

Indice BET AeRO, care include 20 de companii reprezentative de pe piaţa AeRO, a închis şedinţa în creştere, consemnând o apreciere de 2,20%. Pe Piaţa Reglementată, cele mai tranzacţionate au fost acţiunile Banca Transilvania, cu 6,92 milioane de lei, urmate de cele ale BRD – Groupe Societe Generale, care au generat schimburi în valoare de 6,17 milioane de lei, şi de titlurile One United Properties – 3,98 milioane de lei.

Cele mai bune evoluţii au fost înregistrate de acţiunile Romcab, care s-au apreciat cu 14,42%, urmate de cele ale Condmag (+12,5%) şi de titlurile Prebet (+4,78%). Pe de altă parte, cele mai importante scăderi au fost consemnate de acţiunile Armătura (-13,33%), Electroargeş (-12,86%) şi Alro (-12,62%). 

Compania Electroargeș a fost forțată să disponibilizeze aproape 200 de oameni chiar înainte de sărbători

Motivul îl constituie decizia Karcher de a-și muta întreaga producție în propriile unități după mai bine de 18 ani de colaborare cu firma românească și un contract ce includea o clauză de exclusivitate între cele două. Noile unități de producție ar fi fost construite cu ajutorul banilor primiți de la statul român. 

Ordonanța de urgență HG 807/2014 dată de guvernul Orban să sprijine investițiile străine directe are, astfel, ca efect condamnarea companiilor autohtone în favoarea companiilor străine și disponibilizarea a sute de oameni.  

Un astfel de exemplu ar fi, după datele publice, cazul parteneriatului Karcher – Electroargeș care se încheie în favoarea companiei germane și în detrimentul companiei românești. Karcher decide, ca și efect al acordării unor ajutoare de stat prin care a fost în măsură să-și dezvolte propriile unități de producție, încetarea, începând cu anul 2021, a relației contractuale cu Electroargeș, după mai bine de 18 ani de colaborare. 

Prin simpla susținere financiară din partea statului, CER Cleaning Equipment SRL (subsidiara a Karcher) a ajuns în poziția de a elimina Electroargeș de pe piață și de a contribui, astfel, la disponibilizarea a sute de oameni.

Related post

Leave A Comment