office@ajutorfinanciar.ro

Bloomberg: Cele mai îndatorate țări din Europa nu sunt pregătite pentru realitățile pieței

By: ajutorfinanciar0 comments

Fotografie de Charlotte Venema pe Unsplash

Perspectivele economice înfloritoare ale Europei, pe măsură ce vaccinarea împotriva Covid-19 crește ritmul, accelerează și calendarul către un nou pericol.

Pe măsură ce investitorii se pregătesc pentru debutul susținut al creșterii, ei se pregătesc și pentru o consecința inevitabilă: retragerea finanțării de urgență a Băncii Centrale Europene, scrie Bloomberg.

Pentru cele mai îndatorate economii din regiune – inclusiv Italia, acest lucru le-ar pune față în față cu acele mecanisme ale pieței pe care nu le pot suporta. Citigroup se pregătește pentru o reducere a cumpărării de obligațiuni încă din iunie, iar M&G Investments spune că este timpul de începere a reducerii datoriei periferice.

Datorită măsurilor dramatice ale BCE din ultimul an, costurile împrumuturilor din zona euro nu au fost niciodată atât de deconectate de riscuri. O mare parte din regiune iese din spatele celei mai grave recesiuni de la cel de-al doilea război mondial, sau chiar de mai mult timp, cu deficite crescute și datorii care sunt la niveluri îngrijorătoare.

Cu toate acestea, un investitor care împrumută bani Italiei timp de 10 ani se poate aștepta să primească o rată a dobânzii de doar aproximativ 0,75%. Obligațiunile grecești, considerate un activ nedorit de toate cele trei mari agenții de rating, au o rată mai mică de 1%. Acum un deceniu, criza datoriilor din zona euro a împins randamentele la valori de peste 40%.

„Se obține eliminarea temporară a riscului de credit în țările europene numai atunci când se află într-o situație de urgență”, a spus Eric Lonergan, manager la M&G. „Problema este când se iese din urgență, și forțele pieței revin în tranzacționarea de obligațiuni și unele dintre aceste cifre arată foarte, foarte rău. În mod ironic, Europa este vulnerabilă la redresare”.

Valoarea datoriei din zona euro este redusă, în mare parte, datorită programului BCE de cumpărare de obligațiuni în pandemie, evaluat la 1850 de miliarde de euro. Numai în ultimul an, deținătorii de obligațiuni italiene au realizat randamente de peste 10%, potrivit Bloomberg Barclays Indices. Peste un deceniu, aproape că își vor dubla banii.

„Țara este capabilă să refinanțeze datoria cu randamente mult mai mici datorită BCE, astfel încât criza a fost oarecum o binecuvântare pentru Italia”, potrivit lui Hendrik Tuch de la Aegon Asset Management. „Randamentele și spread-urile scăzute ale obligațiunilor suverane italiene nu se realizează la Roma, ci la Bruxelles și Frankfurt, iar acest lucru este problema principală pentru perspectivele pe termen lung ale obligațiunilor suverane italiene.”

În timp ce președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a spus săptămâna aceasta că ar fi „prematur” să vorbim despre reducerea sprijinului acordat de bancă, dezbaterea despre ce este de făcut și când este de făcut se apropie rapid. Unii factori politici sunt gata să susțină la ședința din iunie că programul de cumpărare de urgență în pandemie ar trebui să înceapă să fie redus în al treilea trimestru, a raportat Bloomberg, citând oficiali familiarizați cu discuțiile interne.

Sursa afaceri.news

Related post

Leave A Comment