office@ajutorfinanciar.ro

ASPECTE DE CARE TREBUIE SA TINETI CONT INANINTE DE A CONTRACTA UN CREDIT

By: ajutorfinanciar0 comments

Aspecte de luat in calcul:

  • Toate costurile, DAE dar si dobanda, comisioanele si in final totalul de rambursat. Pe langa acestea, in cazul creditelor ipotecare mai apar si costuri legate de evaluarea imobilului, taxele notariale, asigurari, iar pentru programul Prima Casa – depozitul care trebuie constituit cu echivalentul dobanzii pe 3 luni.
  • Toate clauzele contractuale deoarece putem descoperi, in afara costurilor, anumite obligatii de care nu eram constienti (ex: in cazul in care clientul nu face dovada asigurararii imobilului la termenul agreat banca poate incheia o asigurare pe cheltuiala clientului).
  • Tipul ratelor: Creditele cu rate egale sunt mai scumpe decat cele cu rate descrescatoare. Daca veniturile ne permit (trebuie sa ne incadram la prima rata care este si cea mai mare) este bine sa cerem un imprumut cu rate descrescatoare.
  • Tipul dobanzii: fixa sau variabila. Exista avantaje si dezavantaje de ambele parti. Dobanda fixa presupune o rata constanta insa daca planuim sa rambursam anticipat vom avea un comision de suportat. Dobanda variabila se poate modifica insa nu exista comision pentru rambursarile anticipate.
  • Viramentul salariului. Multe banci ofera dobanzi mai reduse la credite daca clientul alege sa isi incaseze salariul intr-un cont al bancii respective. Este bine sa stim ce se va intampla cu dobanda daca nu ne mai incasam salariul in acel cont. In egala masura este bine sa fim contienti de faptul ca, in cazul in care intarziem cu plata ratelor, banca poate opri sumele restante din salariul incasat in acel cont.
  • Penalitatile. Chiar daca nu ne inchipuim la momentul contractarii unui credit ca vom avea dificultati sau vom intarzia cu plata ratelor este bine sa fim informati aspura costurilor si consecintelor presupuse de acest lucru.

Sfaturi generale:

  • Nu este bine sa ne supraindatoram. Un exercitiu foarte bun in acest sens este economisirea. Daca o anumita perioada de timp (in functie de necesitatile fiecaruia) reusim sa economisim echivalentul unei rate lunare atunci stim ca putem sustine si rata la banca.
  • Nu amanati problemele cu plata ratei. Daca intampinam dificultati la plata ratelor este bine sa mergem si sa discutam cu un reprezentant al bancii inainte de a acumula datorii. In cazul in care acumulam o perioada de neplata a ratelor solutiile pe care ni le poate oferi banca vor fi limitate sau mai scumpe.
  • Urmariti ofertele din piata periodic. Chiar daca am contractat un imprumut pe termen lung, acest lucru nu inseamna ca nu trebuie sa urmarim ofertele pentru creditele de acelasi fel si, in cazul in care gasim o ofera mai buna sa apelam la o refinantare.

Related post

Leave A Comment