„ASF reamintește consumatorilor faptul că unele criptoactive sunt extrem de riscante și speculative, astfel încât consumatorii trebuie să fie atenți la riscurile ridicate existente în cazul cumpărării sau deținerii acestor produse, inclusiv posibilitatea de a pierde toți banii investiți”, se arată într-un comunicat de miercuri al Autorității de Supraveghere Financiară.
Autoritatea mai precizează că majoritatea monedelor virtuale nu sunt reglementate, astfel că cei care le tranzacționează nu sunt protejați de garanțiile oferite de lege.
„Criptoactivele se prezintă sub mai multe forme, iar majoritatea acestora nu sunt încă reglementate, nefiind considerate instrumente financiare, așa cum acestea sunt definite de Legea nr. 126/2018 privind piețele de instrumente financiare. În acest context, avertizăm consumatorii români că, în cazul tranzacționării de criptoactive, aceștia nu beneficiază de protecția și garanțiile asociate cu serviciile financiare reglementate”, potrivit comunicatului.
Furnizorii de servicii de schimb între monede virtuale şi monede fiduciare și furnizorii de portofele digitale trebuie să respecte prevederile Legii nr. 129/2019 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului.
În septembrie 2020, Comisia Europeană a prezentat un pachet privind finanțele digitale, care include strategia privind finanțele digitale și propuneri legislative privind criptoactivele și reziliența digitală. Prin acest pachet, CE își propune să sprijine dezvoltarea competitivă a sectorului financiar al UE și să ofere consumatorilor acces la produse financiare inovatoare, asigurând în același timp protecție consumatorilor și stabilitate piețelor.
ASF atrage atenția însă că „propunerea este încă în discuție, fiind supusă procesului co-legislativ și, prin urmare, consumatorii nu beneficiază în prezent de niciuna dintre garanțiile prevăzute în propunerea respectivă, deoarece aceasta nu este încă adoptată ca legislație UE”.
De asemenea, Autoritatea amintește și mențiunile cu privire la criptoactive din cadrul raportului privind tendințele, riscurile și vulnerabilitățile al Autorității Europene pentru Valori Mobiliare şi Pieţe (ESMA):
Sursa digi24