office@ajutorfinanciar.ro

ANAF | La final de decembrie 2020, totalul sumelor amânate la plată era de 18,13 miliarde lei

By: ajutorfinanciar0 comments

Românii, persoane fizice şi juridice, au datorii către ANAF în valoare de 2,26 miliarde de lei, provenite din sumele amânate la plată în perioada 21 martie – 25 decembrie 2020, scrie Adevărul.

Firmele şi populaţia aveau de plată, la finele lunii martie, 12,76 miliarde de lei din sumele amânate în perioada anului trecut. În intervalul respectiv, Guvernul a permis amânarea achitării obligaţiilor fiscale fără dobânzi, penalităţi sau executare silită.

Potrivit celor mai recente declaraţii ale oficialilor ANAF, datorii totale de peste 10,5 miliarde lei au fost introduse până în martie în mecanismul de eşalonare simplificată. Rămân astfel datorii de 2,26 miliarde lei care nu sunt prinse în mecanismul de eşalonare simplificată şi pe care ANAF va trebui să le recupereze.

Data până la care pot fi depuse cereri pentru accesarea mecanismului de eşalonare simplificată pentru aceste datorii a fost extinsă până la 30 septembrie, dar, având în vedere că aceşti contribuabili nu au accesat facilitatea de eşalonare în primele trei luni, este puţin probabil să o facă în continuare şi ar putea ajunge, în cele din urmă, la executare pentru recuperarea datoriilor la stat.

Potrivit datelor Ministerului Finanţelor, la final de decembrie 2020, totalul sumelor amânate la plată era de 18,13 miliarde lei: 18,01 miliarde lei – persoane juridice 120 milioane lei – persoane fizice şi persoane fizice autorizate.

Din această sumă, firmele şi populaţia au achitat în primele trei luni ale acestui an suma de 5,36 miliarde lei, astfel că la plată au mai rămas 12,76 miliarde lei la final de martie 2021, după cum urmează: 12,68 miliarde lei – persoane juridice 75,5 milioane lei – persoane fizice şi persoane fizice autorizate.

Facilitatea de eşalonare simplificată beneficiază de o dobândă de 0,01% pe zi (3,65% pe an), la jumătate faţă de nivelul standard al ANAF, de 0,02% pe zi.

Sursa afaceri.news

Related post

Leave A Comment