office@ajutorfinanciar.ro

Afacerile, în revenire. Numărul celor care au generat incidente de plată atinge un minim istoric

By: ajutorfinanciar0 comments

stock, chart line, chart

Fotografie de OpenClipart-Vectors pe Pixabay

Pandemia de COVID a venit ca un duș rece pentru business-ul românesc. Dincolo de provocările de ordin economic și social, de la accentuarea blocajului financiar la disponibilizări și reduceri de salarii, “coronacriza economică” a accentuat digitalizarea business-urilor și a determinat oamenii de afaceri să fie mai solidari, afirmă experții de la Moneycorp, într-un nou raport citat de ziare.com.

Unul dintre indicatorii cei mai relevanți privind evoluția business-ului îl reprezintă statisticile de la Centrala Incidentelor de Plăți (BNR), care indică modul în care banii circulă în economie.

Iar vestea bună este că, în primul trimestru din 2021, sumele refuzate la plată, cu instrumente de debit, au ajuns la un minim istoric, de aprox. 300 de milioane de lei. Spre comparație, anul trecut, înainte de debutul crizei, în T1 2020, suma totata raportată de BNR era dublă (607,5 mil.lei).

Numărul titularilor de cont care au generat incidente de plată a atins, de asemenea, un nivel minim istoric, de numai 3930, dintre care 3917 erau persoane juridice și numai 13 persoane fizice.

Spre comparație, anul trecut, în primele trei luni, erau înregistrate 5941 de cazuri, din care 5921 erau persoane juridice.

Numărul persoanelor cu risc a atins, de asemenea, în primul trimestru un nivel minim record, de 2494, dintre care 2483 erau persoane juridice. Cu mai mult de 10 ani în urmă, în aceeași perioadă (T1 2010), numărul persoanelor cu risc era de 10 ori mai mare (27.587), din care 679 erau persoane fizice și 26.908 erau persoane juridice.

“2020 și mai ales 2021 a adus un plus de responsabilitate în business-ul românesc, un trend care, privind în urmă, a evoluat de la an la an. Daca în februarie 2010, sumele refuzate la plată cu instrumente de debit depășeau 720 milioane de lei, acum suntem la numai 76,7 milioane lei. Un exemplu care vine să confirme că mediul de business s-a maturizat”, afirmă Cosmin Bucur, CEO-ul Moneycorp România.

Dinamica pozitivă a acestui indicator este sugerată și de statistica privind numărul persoanelor aflate în interdicție bancară care a scăzut de la 724 în februarie 2010 la numai 16 în a doua lună din 2021 – un record al ultimilor 10 ani. În martie 2020, 22 de firme se aflau în interdicție bancară.

Noi instrumente de business

Îmbunătățirea semnificativă a comportamentului financiar al companiilor românești se datorează și implementării noilor tehnologii și servicii de business care vin să ofere un plus de încredere și eficiență în economia românească.

De la companiile care oferă servicii de business information la cele care asigură managementul riscului de credit, factoring, soluții corporate finanțări, plăți și schimburi valutare, sectorul Fintech a venit să ofere un plus de eficiență în mediul de business.

“Segmentul Fintech este unul dintre domeniile care a făcut pași semnificativi în ultimii ani, iar perioada de pandemie a influențat și mai mult dinamica acestui sector, în contextul în care oferă, în general, costuri mai reduse, o viteză mai bună de gestiune și implementare și un “user experience” net superior proceselor clasice. Soluțiile de plată, schimb valutar, gestiune facturi, informații financiare, crowdfunding și gestiune financiară online din România se ridica la un nivel foarte competitiv, reprezentând un vector important pentru relansarea economică”, mai spune Cosmin Bucur.

Peste 2400 de companii oferă, în prezent, servicii digitalizate în sectorul financiar, în creștere cu 1188 față de anul 2010.

Avantajele fintech-urilor

Potrivit Moneycorp, creșterea interesului pentru soluțiile financiare & software oferite de fintech-urile românești se datorează modelului de business, adaptat noii realități economice.

“Serviciile oferite de fintech-uri au atras un tot mai mare interes pentru că s-au adaptat mai rapid noilor realități economice. Soluțiile financiare la cheie, de exemplu în zona serviciilor de schimb valutar, au reprezentat în 2020 un punct de interes pentru companii din toate domeniile de activitate, de la industrie la agricultură, comerț, industria auto etc., aflate în căutarea redefinirii modelului de business”, afirmă Claudiu Ghebaru, Senior Dealer Moneycorp.

Inovația în acest domeniu și interesul în creștere al companiilor din România pentru astfel de servicii suport au determinat și băncile să dezvolte soluții în acest segment.

“Avem deja soluții de plată cu telefonul, cu smartwatch-ul, nu cred că mai exista instituție bancară care să nu aibă o soluție de gestiune financiară pentru smartphone. Aceste soluții reprezintă un avantaj pentru publicul larg, însă pentru mediul de business există încă loc de inovație și optimizare”, a declarat Sebastian Bacioiu, Head of Dealing al Moneycorp România.

O piață în creștere

Chiar dacă a crescut semnificativ în ultimii ani, sectorul fintech din România nu a atins încă maturitatea.

“Sectorul fintech din România reprezintă un domeniu în plin avânt, dovadă interesul băncilor tradiționale pentru preluarea unor companii din acest segment sau adoptarea rapidă de technologie prin asociere. Pe măsură ce digitalizarea se va extinde în economie, ea vă fi adoptată și de sectorul bugetar și un semnal încurajator îl vedem inclusiv în proiectul de buget pe 2021. Interesul investitorilor pentru fintech va creste exponențial dar adevăratul câștigător va fi clientul. Printre avantajele oferite de fintech-uri se află agilitatea și rapiditatea execuției, centrarea pe nevoile clienților care sunt din ce în ce mai orientați către tehnologie și accesibilitate. Toate aceste business-uri, cum este și Moneycorp, sunt gândite să crească eficiența operațiunilor, să optimizeze costurile și să îmbunătățească experiența clienților, venind în întâmpinarea nevoilor lor în continuă schimbare” a completat Cosmin Bucur.

Un argument în plus pentru evoluția acestui sector îl reprezintă implementarea Directivei Europene Privind Serviciile de Plată 2 (PSD2), care, în esență, elimină monopolul băncilor în industria serviciilor financiare și redefinește regulile în materie.

Relevantă, din acest punct de vedere, este evoluția fintech-urilor la nivel internațional, un indicator privind tendințele economice mondiale, parte a celei de-a patra revoluții industriale – Industry 4.0 (digitalizare & robotizare).

Potrivit datelor Accenture, sectorul fintech a atras în 2019 investiții de 55,3 miliarde de dolari.

În prima parte a anului 2020, potrivit KPMG, investițiile globale în sectorul fintech au depășit 26,5 miliarde de dolari, iar perspectivele indică o creștere de 23,58% până în 2025 (Research and Markets)

Potrivit Reports and Data, serviciile digitale Peer-to-peer (P2P), un segment important în industria fintech, valoarea plăților efectuate vor atinge un nivel de 567,3 miliarde de dolari în 2026, față de numai 43,1 miliarde în 2018.

Grand View Research afirmă că alte două servicii importante oferite de Fintech-uri, tehnologiile blockchain și regtech se anunță a avea cea mai mare creștere din industrie. Tehnologia Blockchain ar urma să valoreze peste 20 miliarde de dolari în 2024 (Transparency Market Research)

De la serviciul de plăți online, la gestiunea facturilor, soluții de plată rapidă, securitatea datelor și informații de business, toate aceste soluții reprezintă viitorul într-o piață financiară în care digitalizarea, ofertele personalizate și inteligența artificială vin să stimuleze dezvoltarea economică, arată analiza Moneycorp.

“România se afla, în 2021, pe o traiectorie pozitivă, dovadă gradul rapid și susținut de adoptare a acestor soluții digitale. Anul pandemiei a adus un boost semnificativ, mai ales pentru sectorul de e-commerce, dar și pentru soluțiile corporate. Revenirea economică, preconizată pentru a doua parte a anului, va influența și mai mult această tendință pozitivă”, a adăugat Sebastian Băcioiu, Head of Dealing în cadrul Moneycorp.

Sursa: afaceri.news

Related post

Leave A Comment