office@ajutorfinanciar.ro

Adrian Vasilescu, BNR: Vine o vreme cu dobânzi mai scumpe, cu bani mai puțini și mai scumpi

By: ajutorfinanciar0 comments

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a vorbit despre evoluția dolarului, dar și despre creditele la bănci și euro.

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, spune că astăzi dolarul american pare cea mai puternică monedă. ”Dolarul se întărește față de euro și față de alte valute. Acest război a dat câștig de cauză dolarului, care pare acum a fi cea mai puternică monedă. Fluctuațiile sunt, însă, inevitabile.” afirmă Adrian Vasilescu, într-un interviu pentru România Europa Liberă. 

Creșterea dolarului va costa românii pe piața energiei

”Pentru zona României, care se raportează la euro, sigur că această ascensiune ne va costa pe piața energiei. Toate bursele energetice din lume fac calcule în dolar, tranzacții în dolar, petrolul, energia se cumpără în dolari.” spune consilierul guvernatorului BNR. 

Cu privire la pragul de 5 lei pentru un EURO, expertul de la BNR ne spune că 10 de ani se vorbește despre asta, timp în care euro n-a sărit de 5 lei: ”Cât privește leul, de 10 ani e așteptată trecerea la 5 lei pentru un euro, când va veni, dacă va veni. De 10 ani se poartă această discuție și nu se întâmplă asta. Leul față de euro nu se mișcă. Piața valutară e stabilă, are o stabilitate excepțională. Eu nu pot face supoziții în legătură cu cursul de schimb. BNR face prognoze de curs, dar strict pentru propriile analize.”

”Vine o vreme cu dobânzi mai scumpe, cu bani mai puțini și mai scumpi”

Adrian Vasilescu apreciază, cu privire la creșterea ROBOR: ”Există o sensibilitate pentru cei care au împrumuturi luate de la bănci. Există o altă parte a populației, cea mai mare, care are în băncile românești conturi. Din banii adunați prin depozite de la populație sunt date creditele. E important să ne uităm și la cei care au strâns cureaua și au adunat economisiri în depozite, sunt mai mari decât este cererea de credite în România, care este mică.

Este firesc să crească în continuare Robor, pentru că cresc dobânzile. De aici înainte, în toată lumea, vine o vreme cu dobânzi mai scumpe, cu bani mai puțini și mai scumpi.”

Despre trecerea de la ROBOR la IRCC, spune că nu se poate pentru creditele de dinainte de 2019: ”E o variantă introdusă prin ordonanță de urgență. La această oră, rata dobânzii se calculează cu ROBOR plus marja băncii, pentru creditele date înainte de noiembrie 2019. Aceste credite merg în continuare așa cum au mers și până în 2019. În 2019 s-a introdus IRCC. Ca orice act de drept civil, s-a introdus din acel moment înainte și nu înapoi. Pe creditele acordate din 2019, calculul se face cu IRCC.”

Related post

Leave A Comment